Εξαφανίζονται σταδιακά οι επικουρικές συντάξεις σε όλους τους Έλληνες από τις συνεχείς μειώσεις και τα αναδρομικά.

Πανελλήνια αγανάκτηση για την ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, όλων των κατηγοριών, με τις ψευδείς υποσχέσεις και τις επιστολές του Υπουργού Εργασίας.

Αφανισμός σε όλες τις επικουρικές συντάξεις καθώς κατέληξαν να είναι ο πιο εύκολος τρόπος αφαίμαξης από όλους τους συνταξιούχους, ακόμα και κάτω από 800 – 1000 ευρώ μαζί με την κύρια σύνταξη. Μεγάλες είναι οι μειώσεις που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι στις επικουρικές τους συντάξεις, από τις νέες περικοπές του Γ. Κατρούγκαλου, που είναι πρωτοφανείς και ανεξάντλητες και ασταμάτητες. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αναδρομικό ψαλίδι κατά 50 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις έρχεται στις 2 Νοεμβρίου για 260.000 και πλέον συνταξιούχους, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι μειώνονται ακόμη και στα… 16 ευρώ!

Η προαναγγελία της αναδρομικής μείωσης γίνεται από τον ίδιο τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, με τις επιστολές που έστειλε στους συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν πάνω από 1.300 ευρώ μικτά από κύρια και επικουρική σύνταξη και βάσει του νόμου 4387/2016 είχαν περικοπές που ξεκίνησαν από τον περασμένο Αύγουστο και ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο.

Οι μειώσεις που έγιναν όμως έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο, και τα ποσά των αναδρομικών περικοπών θα αρχίσουν να παρακρατούνται από τον Νοέμβριο με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, όπως πρώτος αποκάλυψε στις 22 Σεπτεμβρίου ο Ελεύθερος Τύπος, και επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας από τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή.

Το κούρεμα στις επικουρικές έφτασε μέχρι και 53%, με τον νόμο 4387/2016. Σε αυτές τις περικοπές έρχονται τώρα να προστεθούν και 50 ευρώ επιπλέον!

Το αναδρομικό κούρεμα ξεκινά από τον Ιούνιο με ελάχιστο ποσό (ταρίφα) της αναδρομικής κράτησης τα 50 ευρώ.
Στην επιστολή Κατρούγκαλου προς όλους τους συνταξιούχους αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεδομένου ότι η νέα (μειωμένη) επικουρική σύνταξη όπως προβλέπει ο νόμος 4387/2016 έπρεπε να αρχίζει να καταβάλλεται από την 1η Ιουνίου, υπάρχουν αναδρομικές παρακρατήσεις, ίσες με τη διαφορά της νέας από την παλιά επικουρική σύνταξη, για τους μήνες από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης των αναδρομικών που θα σας κρατείται κάθε μήνα περιορίζεται στα 50 ευρώ, εφόσον η νέα σας επικουρική σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, πράγμα που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις». Οσοι –λίγοι– παίρνουν πάνω από 500 ευρώ επικουρική θα έχουν μεγαλύτερη αναδρομική μείωση καθώς θα τους γίνεται κράτηση 10%, δηλαδή 60 ευρώ στα 600, 70 ευρώ στα 700 κ.λπ.

Ετσι, συνταξιούχος ενημερώνεται από τον υπουργό ότι έπαιρνε επικουρική ΙΚΑ 135,57 ευρώ και κατέβηκε στα 66,80 ευρώ από τον Σεπτέμβριο. Είχε δηλαδή μείωση κατά 68,77 ευρώ ή κατά 50,7%. Ο κ. Κατρούγκαλος εξηγεί ότι θα έχει αναδρομική μείωση από τον Ιούνιο, δηλαδή για τρεις μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) και αναφέρει επί λέξει: «το ποσό της μηνιαίας παρακράτησης των αναδρομικών που θα σας κρατείται κάθε μήνα περιορίζεται στα 50 ευρώ, εφόσον η νέα σας επικουρική σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ».

Με τα 50 ευρώ της αναδρομικής μείωσης που αναγγέλλει ο υπουργός στην επιστολή του, η επικουρική των 66,80 ευρώ πέφτει στα 16,80 ευρώ από τον επόμενο μήνα. Το ποσό θα είναι το ίδιο ως τον Φεβρουάριο, γιατί τότε θα έχουν συμψηφιστεί οι αναδρομικές περικοπές με δόσεις των 50 ευρώ!

Η αναδρομική μείωση για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο είναι 206,31 ευρώ (68,77Χ3=206,31). Η κράτηση από την υφιστάμενη σύνταξη των 66,80 ευρώ θα είναι 50 ευρώ από τον Νοέμβριο με την επικουρική να διαμορφώνεται πλέον στα 16,80 ευρώ για τους επόμενους 4 μήνες, που θα έχει ολοκληρωθεί η αναδρομική παρακράτηση των 206,31 ευρώ.

Αυτές είναι οι επιστολές Κατρούγκαλου που δικαιολογεί το «τσεκούρι» στις συντάξεις, που επί μήνες διέψευδε.

Ενημερωτικά σημειώματα, με την υπογραφή Κατρούγκαλου προς τους 240.000 συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές τους, αποστέλλονται από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.

Σκοπός των συγκεκριμένων επιστολών είναι να περιοριστεί η κοινωνική αγανάκτηση των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για το πως προέκυψαν οι μειώσεις μέσω του επαναυπολογισμού των επικουρικών τους.
Ωστόσο αντί στο σημείωμα να αναφέρεται ο τρόπος επαναυπολογισμού, γίνεται μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι επιλογές της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν έγιναν οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές και δεν μειώθηκαν οι κύριες (πλην των υψηλών άνω των 2000 ευρώ).

Η αποστολή των σημειωμάτων θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες. Με βεβαιότητα ότι οι επικουρικές θα μειωθούν ακόμα περισσότερο από την κακή πορεία των δημόσιων οικονομικών, την αδυναμία για εξοικονομήσεις στο κράτος και τις νέες αξιώσεις της ΤΡΟΙΚΑΣ.