Εκλογικός νόμος: Θα απόσχει από την ψηφοφορία η Χρυσή Αυγή

Άδοξα έληξε το όνειρο της κυβέρνησης για υπερψήφιση του εκλογικού νόμου με 200 ψήφους, μετά την απόφαση της Χρυσής Αυγής να αποχωρήσει από την ολομέλεια κατά την ψηφοφορία.

Η απόφαση της Χρυσής Αυγής να απόσχει και να αποτρέψει την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τις προσεχείς εκλογές, έχει άμεση σχέση με τις διεργασίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της άκρας δεξιάς με το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου ακροδεξιού πόλου και διάσπασης του κόμματος του κ. Μιχαλολιάκου, γεγονός που θα ευνοούσε η απλή αναλογική.

Η απόφαση της Χρυσής Αυγής πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται υπό τις παρούσες συνθήκες αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αγγίζει καν τις 197 θετικές ψήφους και παραμένει στις 179 που έχει με τη στήριξη του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Νίκου Νικολόπουλου.

Της επίσημης ανακοίνωσης για την απόφαση της Χρυσής Αυγή δια στόματος Γιάννης Λαγού, είχε προηγηθεί ένα κρεσέντο επίθεσης του ίδιου εναντίον των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων με επίκεντρο την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Με αυτό το νόμο εάν τον ψήφιζε η Χρυσή Αυγή θα μπορούσαμε να εκλέξουμε 6-7 βουλευτές παραπάνω. Αλλά δικός μας σκοπός δεν είναι πώς με πολιτικά τερτίπια θα εκλέξουμε παραπάνω βουλευτές, μας ενδιαφέρει να μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και δεν θα δεχτούμε να γίνουμε ούτε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ. Εσείς είστε συνέταιροι. Η Χ.Α θα αντιδράσει. Δεν δέχεται να γίνει υποχείριο κανενός και η στάση η δική μας θα είναι να σας τα πούμε για τα καλά εδώ μέσα και στη διάρκεια της ψηφοφορίας θα αποχωρήσουμε. Δεν έχουμε να ασχοληθούμε με τίποτα», σημείωσε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής.