Εκλογές ή δημοψήφισμα οι επιλογές Τσίπρα- Αποχή από δημοψήφισμα θα προτείνει η ΝΔ

Εκλογές ή δημοψήφισμα οι επιλογές Τσίπρα- Αποχή από δημοψήφισμα θα προτείνει η ΝΔ
Το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος προβάλλει πλέον όλο και πιο έντονα στα σχέδια του πρωθυπουργού, ως έξοδος απελπισίας από το πολιτικό «καναβάτσο» που έχει πέσει λόγω των δικών του λαθών με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και τα μέτρα «κάβα» που ζητούν οι δανειστές.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας αυτή τη φορά φαίνεται ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο». Και «ξενοδόχος» στην προκειμένη περίπτωση είναι η αντιπολίτευση η οποία δεν πρόκειται να δεχθεί χωρίς αντιδράσεις μια επιλογή του κ. Τσίπρα που θα θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της Ελλάδος στην ΕΕ.

Για την περίπτωση νέου δημοψηφίσματος το οποίο σύμφωνα με τα σενάρια πολλών αναλυτών ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει προκειμένου να νομιμοποιήσει ενέργειες που θα οδηγήσουν στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη συνεπώς και από την ΕΕ, και με στόχο να μην υποστεί τις νομικές συνέπειες ενός Ειδικού Δικαστηρίου αφού η επιλογή θα είναι του λαού, η Αξιωματική Αντιπολίτευση μελετά ακόμα και την αποχή.
Για να είναι έγκυρο ένα δημοψήφισμα πρέπει να μετέχει σε αυτό τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

Στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου μετείχε το 60,2% του εκλογικού σώματος.
Στις κάλπες πήγαν συνολικά 6.161.140 ψηφοφόροι κάτι που μεταφράζεται πως η συμμετοχή ανήλθε στο 62,50%, λίγο μικρότερη δηλαδή ακόμη και από την αντίστοιχη των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 που ο ΣΥΡΙΖΑ «κάλπαζε».

Τα άκυρα ήταν 310.812 (ποσοστό 5,04 %). Να σημειωθεί πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα άκυρα είναι «ψήφος» που προέρχεται από τους οπαδούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, δεδομένου πως η «γραμμή» από τον Περισσό ήταν να ρίχνουν στην κάλπη το δικό τους ψηφοδέλτιο το οποίο έλεγε όχι τόσο στη πρόταση των δανειστών όσο και σε εκείνη της κυβέρνησης.

Τέλος, τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν μόλις 46.341 (ποσοστό 0,75%) .
Με δεδομένο ότι μια επιλογή του κ. Τσίπρα για νέο δημοψήφισμα θα προβληθεί στον λαό ως προσπάθεια αλλαγής του γεωπολιτικού χάρτη της χώρας και της σχέσεις της Ελλάδος με τη Δύση και την Ευρώπη, αφού θα οδηγούσε σε περιπέτειες και έξοδο ακόμα και από την ΕΕ, θεωρείται ότι θα είναι πιο εύκολο για την αντιπολίτευση να συνεννοηθεί μεταξύ της σε μια στάση αποχής από το δημοψήφισμα και άρνησης στον κ. Τσίπρα να νομιμοποιήσει αποφάσεις που θα οδηγούσαν τη χώρα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Με δεδομένο ότι η συμμετοχή στο προηγούμενο δημοψήφισμα ήταν 62,50%, οι δυνάμεις του ΝΑΙ έλαβαν 38,5% και τα άκυρα του ΚΚΕ κινήθηκαν στο 5%, θεωρείται εφικτό η συμμετοχή σε ένα δημοψήφισμα να πέσει κάτω του 40% και να είναι άκυρο, δεδομένου ότι και η δυσαρέσκεια προς τις επιλογές της κυβέρνησης έχει αυξηθεί.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα αποτελούσε κόλαφο για την κυβέρνηση και προσωπική ήττα του κ. Τσίπρα.
Το δεύτερο σενάριο των εκλογών εκτιμάται ότι αν επιλεγεί, θα επιλεγεί άμεσα, δηλαδή μετά το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής και ύστερα από μια πιθανή αποτυχία του κ. Τσίπρα.
Για να εφαρμοστεί αυτό προϋποθέτει επιλογή των Ευρωπαίων ηγετών και των ΗΠΑ να τελειώνουν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θεωρώντας την πλέον παράγοντα αποσταθεροποίησης της Ελλάδος, αφού καθημερινά όλο και περισσότερο χάνει τη στήριξη του ελληνικού λαού. Από την άλλη η εκλογή μιας νέας κυβέρνησης δικαιωματικά σημαίνει μηδενισμό του κοντέρ και επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης η οποία όμως πρέπει να λήξει σε χρόνο ρεκόρ.

Στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών ο κ. Τσίπρας έχοντας πλάσει τον «δράκο» των κακών δανειστών, θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο υιοθετώντας και πάλι την αντιμνημονιακή γραμμή και υποστηρίζοντας ότι πάλεψε με τα θηρία των δανειστών αλλά τον υπονόμευσε η εξωτερική και –κυρίως- η εσωτερική τρόικα. Στόχος του θα είναι να αφήσει την «καυτή πατάτα» των μέτρων στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να διατηρήσει όσο το δυνατόν μια πιο ισχυρή αντιπολίτευση, πιστεύοντας ότι θα αποτρέψει την πασοκοποίηση και διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ότι θα τον εδραιώσει ως εναλλακτική λύση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε μια ευαίσθητη πολιτική περίοδο με τα οικονομικά αποθέματα της χώρας να έχουν μηδενιστεί και την Ελλάδα να κινδυνεύει να εμφανιστεί και πάλι ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.
Το ζήτημα όμως είναι ότι εφέτος η υπομονή των Ευρωπαίων έχει εξαντληθεί και το σενάριο Σόιμπλε για Grexit έχει αρχίσει και πάλι να συζητείται στα ευρωπαϊκά δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία.