Έκαναν πίσω σε όλα- Πανηγυρίζουν γιατί φοβούντο ότι θα χάσουν περισσότερα- Τα επικοινωνιακά παιχνίδια

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup έκανε πίσω σε όλες τις κόκκινες γραμμές που πιθανόν είχε θέσει πλην εκείνης της λήψης άμεσων προληπτικών μέτρων, αν και αυτό φαίνεται ότι ήδη είχε εξασφαλισθεί πριν τη συνεδρίαση του Οργάνου, από τον κ. Γιούνκερ.

Τα έκτακτα μέτρα όμως θα λαμβάνονται αυτόματα από τον έκτακτο μηχανισμό που περιγράφεται πώς θα νομοθετηθεί, ενώ η περίφημη συζήτηση για το χρέος θα μείνει μόνο συζήτηση έως το 2018, αφού οι αποφάσεις που πιθανόν ληφθούν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε δύο χρόνια και ανάλογα την πορεία εφαρμογής του μνημονίου.

Η κυβέρνηση ωστόσο θέλοντας να δώσει πανηγυρικό τόνο και να μη φανεί ότι «παρέδωσε τα πάντα» χρησιμοποιεί διθυραμβικούς τόνους, θυμίζοντας εκείνον που του κλέβουν το αυτοκίνητο και για να μη φανεί ανόητος υποστηρίζει ότι «ουφ, ευτυχώς το ξεφορτώθηκα γιατί ήταν παλιό και πλήρωνα και μεγάλη εφορία»!

Έτσι λοιπόν με μια σειρά επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργειες προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα επιτυχίας και νίκης.

1. Χθες το βράδυ, μέσα στα μαύρα μεσάνυκτα ο κ. Τσίπρας αφού είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς τηλεφωνικώς, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το έπραξε άρον – άρον γιατί δεν κρατιόταν από τα καλά νέα που είχε να του μεταφέρει.

2. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φορέσει ακόμα και γραβάτα μετά το Eurogroup της 24 Μαΐου για να πείσει ότι η εξέλιξη με το χρέος είναι επιτυχημένη (υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι θα φορέσει γραβάτα μόλις ληφθεί απόφαση για μείωση του χρέους), και

3. Συγκαλεί για σήμερα στη 1.00 το υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στην κυβέρνησή του πώς να κινηθεί και να πείσει τους υπουργούς του για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης

4. Ο κ. Τσίπρας αφήνει να διαρρεύσει ότι επίκειται ανασχηματισμός με σκοπό από τη μια να κρατά σε εγρήγορση και σε «αναμμένα κάρβουνα» τους υπουργούς του και από την άλλη να δημιουργεί την ελπίδα στους βουλευτές ότι έρχεται η σειρά τους να υπουργοποιηθούν.

Βέβαια πιο ψύχραιμοι και σοβαροί συνεργάτες του κ. Τσίπρα έλεγαν χθες μετά το Eurogroup ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», θέλοντας να καταδείξουν ότι όλα ακόμα είναι ανοικτά και για το λόγο αυτό πρέπει να βρίσκονται «σε επιφυλακή» για ενδεχόμενα νέα προβλήματα που θα ανακύψουν από την οριστικοποίηση όσων ως προσυμφωνία έγιναν δεκτά από τις δύο πλευρές χθες στις Βρυξέλλες.

Το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι ότι στα προπαιτούμενα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης που συμφωνήθηκε να νομοθετηθούν άμεσα με σχετικό ν/σ –πριν τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου- και θα τίθενται σε ισχύ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο, με ορίζοντα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, περιλαμβάνουν αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, από τον οποίο δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, και αύξηση φόρων.

Αυτό σημαίνει πιθανές νέες κοινωνικές αντιδράσεις καθώς είναι αδύνατον να πείσει εργαζόμενους, συνταξιούχους και συνδικαλιστικούς φορείς ότι το μέτρο είναι προληπτικό, δεν θα εφαρμοσθεί γιατί η οικονομία θα πάει καλύτερα από ό,τι περιμένουν οι δανειστές.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο θα υιοθετήσει την τακτική ότι «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και θα επιτεθεί στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι πόνταραν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα και διαψεύστηκαν παταγωδώς».

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας υποστηρίζοντας ότι «κλείνει μια πολύ δύσκολη αξιολόγηση και ανοίγει μια άλλη σελίδα για τη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να σταθεί στο γεγονός ότι αυτή η διαπραγμάτευση είχε το αποτύπωμα των ελληνικών προτάσεων. Κλείνει χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, εστιάζοντας στο ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στην απόφαση του eurogroup αποτυπώνεται ο ‘οδικός χάρτης’ για την ελάφρυνση του χρέους.

Η αρχική σκέψη του Μεγάρου Μαξίμου- χωρίς να έχει εγκαταλειφθεί – είναι τα μέτρα που αφορούν στη θεσμοθέτηση του μηχανισμού, στα κόκκινα δάνεια και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με τη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου, να περάσουν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις βουλευτών. Ωστόσο συνεργάτες του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι «μπορούν να περάσουν και με την κανονική νομοθετική διαδικασία καθώς κανείς βουλευτής δεν θα πάρει το κόστος να μη τα ψηφίσει τώρα που φθάνουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και ο ορίζοντας μετά και από αυτά τα μέτρα, τουλάχιστον για δύο χρόνια, προβάλλει καθαρός, χωρίς την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Ποίος θα τολμήσει να “τραβήξει το χαλί” τώρα που μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και τα δύσκολα τελειώνουν;» αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού.