Είναι επίσημο: 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Το μεγάλο ραντεβού επιβεβαιώθηκε: 16 Ιουλίου όλος ο κόσμος θα στρέψει το βλέμμα του στο Ελσίνκι. Γιατί εκεί θα συναντηθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Ρωσίας, Βλαντιρίμ Πούτιν.

Η συνάντηση των δυο ηγετών ανακοινώθηκε ταυτόχρονα τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, Τραμπ και Πούτιν θα συζητήσουν τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις και διεθνή ζητήματα.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ήταν μερικές λέξεις: «Όπως συμφωνήθηκε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν στο Ελσίνκι στις 16 Ιουλίου. Οι δυο πρόεδροι θα συζητήσουν για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, καθώς επίσης και διεθνή ζητήματα«.

Τι θα κάνουν στο Ελσίνκι Πούτιν και Τραμπ

Λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ είχε δώσει το… περίγραμμα του τι θα κάνουν οι δυο ηγέτες στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας.

Η συνάντηση, είπε, θα διαρκέσει «κάποιες ώρες», θα πάρουν πρωινό και έχουν προγραμματιστεί κι άλλες εκδηλώσεις. Ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε για το… βασικό διεθνές γεγονός του καλοκαιριού. Και μάλλον δεν έχει άδικο.

Η συνάντηση κορυφής «κλείδωσε» μετά την επίσκεψη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπολτον, στη Μόσχα την περασμένη Τετάρτη. Ο Μπόλτον είχε συναντηθεί και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.