Είναι άραγε ο ζάπλουτος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;

Με 200 δισ. δολάρια, 58 αεροσκάφη και ελικόπτερα, μια συλλογή ρολογιών αξίας 500.000 δολαρίων και 20 παλάτια στη Ρωσία, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου ξεπερνά τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft.

– Οι διεθνείς λίστες των δισεκατομμυριούχων αποφεύγουν και να τον αναφέρουν. Μπορεί στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη να έχει καταλάβει την πρώτη θέση ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, με περιουσία που ανέρχεται στα 75 δισ. δολάρια, αλλά πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η κατάταξη, αφού η σχετική λίστα δεν συμπεριλαμβάνει τους αρχηγούς κρατών;

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο 64χρονος Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ίσως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αν και στις σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία έχουν γίνει πολλές εικασίες για τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Στανισλάβ Μπελκόφσκι εκτίμησε το 2007 ότι η περιουσία του προέδρου Πούτιν ανέρχεται στα 40 δισ. δολάρια.

Όμως, ο Αμερικανός Μπιλ Μπρόουντερ, συγγραφέας και συνιδρυτής της πρώην επενδυτικής εταιρείας «Hermitage Capital Management» στη Μόσχα, υποστηρίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει περιουσία αξίας 200 δισ. δολαρίων! Ο Μπρόουντερ είχε δηλώσει για το θέμα το 2015: «Μετά από 14 χρόνια στην εξουσία στη Ρωσία, και τα χρηματικά ποσά που έχει η χώρα και τα χρήματα που δεν έχουν επενδυθεί σε σχολεία, δρόμους, νοσοκομεία και λοιπά έργα, όλα αυτά τα χρήματα είναι (επενδεδυμένα) σε ακίνητα, σε λογαριασμούς στην Ελβετία, σε μετοχές, σε hedge funds για τον Πούτιν και τους φίλους του».

Ο Μπελκόφσκι έχει υποστηρίξει ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Ρώσου προέδρου προέρχεται από την συμμετοχή του σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις, αφού ο ισχυρός άντρας της χώρας κατέχει το 37% της πετρελαϊκής εταιρείας Surgutneftegaz, το 4,5% της εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και μετοχές σε εμπορικές εταιρείες.

Είναι γνωστό ότι ο Πούτιν έχει στην ιδιοκτησία του το γιοτ Olympia, αξίας 35 εκατ. δολαρίων, το οποίο φημολογείται ότι είναι δώρο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος είναι ιδιοκτήτης παλατιού στη Μαύρη Θάλασσα, η αξία του οποίου υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια.

Ο σφοδρός επικριτής του Πούτιν, Μπορίς Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2015 στο κέντρο της Μόσχας, είχε γράψει σε έγγραφο, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ότι ο Ρώσος πρόεδρος διαθέτει 58 αεροσκάφη και ελικόπτερα, συλλογή ρολογιών αξίας 500.000 δολαρίων, 20 παλάτια, ησυχαστήρια στην εξοχή και μια πολυτελή κατοικία πάνω από τη λίμνη Βαλντάι, στη βορειοδυτική Ρωσία. Ακόμα και τόσα να μην έχει ως προσωπική του περιουσία θεωρείται από τους πλουσιότερους ηγέτες του κόσμου αντίστοιχος με αρκετούς Άραβες Βασιλείς και Πρίγκηπες.