Είκοσι έγιναν οι υποθέσεις, καθημερινά, των πλειστηριασμών και των εξώσεων ιδιοκτητών.Θα φτάσουν τους 5.000.

Υπουργός αναπληρωτής Γρ. Αλεξιάδης διαψεύσει επιβεβαιώνοντας: «Οσοι γίνονται αφορούν αποκλειστικά μεγαλοοφειλέτες, ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας».
Αμείλικτοι η Εφορία και γενικά το Κράτος-παράλληλα με τα χρέη στις Τράπεζες- για τα δικά τους χρέη, μετά σκληρών πλειστηριασμών για φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, Ταμείωνφόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, Ταμείων κλπ. Είκοσι νέοι πλειστηριασμοί , ήδη ανακοινώνονται κάθε μέρα στην ιστοσελίδα, που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία φτάνοντας στους 5.000 τον χρόνο.

Παράλληλα μέσα σε αυτή την κατακραυγή για τις πρώτες κατοικίες, οι οποίες είχε προστατευθεί από εξώσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από τις Κυβερνήσεις Γ.Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά με βάση τον νόμο Λούκας Κατσέλη(και τις ενισχυτικές διατάξεις από τον υπουργό Ν. Δένδια). Δίνονται νέες υποσχέσεις. Δυστυχώς φαίνονται χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, δεδομένου ότι οι κατασχέσεις ως μέθοδος θα συνεχισθούν στα δικαστήρια, παρά τα κύματα διαμαρτυρίας και οργής έξω από τα ειρηνοδικεία.. Με ανησυχητικές τις προβλέψεις για τα όρια προστασίας-που συνεχώς μειώνονται-, οι Τράπεζες εξετάζουν τον τρόπο να «αγοράσουν» αυτές τα ακίνητα και μετά να τα πουλούν «εκκαθαρισμένα» από τέτοιες διαδικασίες σε έλληνες και ξένους επιχειρηματίες σε πολύ μειωμένες τιμές.

«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάταξη για πολίτες με χρέη μόνο προς την εφορία για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Δήλωση πλήρους αοριστίας..

«Η διάταξη είναι στη φάση της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας, θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα του νόμου Κατσέλη» είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «ιστορίες για αγρίους» την ειδησεογραφία για πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, υποστηρίζοντας ότι όσοι πλειστηριασμοί γίνονται αφορούν αποκλειστικά μεγαλοοφειλέτες. «Αν κάποιοι θεωρούν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας τον πλειστηριασμό σε μεγαλοφειλετη που χρωστά 1,5 εκατ. από ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κλπ έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων… Δεν γίνονταν και δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» τόνισε.
«Προβάλλονται πλάνα στην τηλεόραση από πλειστηριασμούς σε μεγαλοοφειλέτες» επέμεινε ο κ. Αλεξιάδης. Πλειστηριασμοί γίνονται από χρέη 300.000 ευρώ και πάνω, σε ειδικές περιπτώσεις γίνονται κάτω από 300.000 ευρώ πρόσθεσε. «Γίνονται και πρέπει να γίνονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων» διευκρίνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

«Παλιά γινόταν αυτό (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας), και εγώ ως συνδικαλιστής είχα συμμετάσχει σε κινητοποίηση ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ναυτεργάτη» σημείωσε δε.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινή ότι ενώ στις αρχές της εβδομάδας η ιστοσελίδα φιλοξενούσε περίπου 600 πλειστηριασμούς, στα τέλη της ο αριθμός αυτός έφτασε στους 700. Ο ρυθμός αυτός, ύστερα από οκτώ χρόνια οριζόντιου παγώματος αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι τράπεζες εντάσσουν συνεχώς νέα από το στοκ των ακινήτων που έχουν κατηγοριοποιήσει ως έτοιμα προς πλειστηριασμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις ίδιες τις τράπεζες κάθε χρόνο θα βγαίνουν στο σφυρί περί τα 5.000 ακίνητα και παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα απειληθούν τα φτωχά νοικοκυριά με πρώτη κατοικία χαμηλής αντικειμενικής αξίας, οι αστοχίες δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Οπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, από τα σχετικά στοιχεπια προκύπτει ότι για τα δύο τρίτα των πλειστηριασμών που δημοσιεύονται, επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες για οφειλές κάθε προέλευσης- καταναλωτικό, στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο- που μάλιστα ξεκινούν από τις 20.000 ευρώ και φτάνουν και τις 80.000 ευρώ.

Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για πρώτες κατοικίες και ότι πίσω από τις περιπτώσεις των μικρών οφειλών βρίσκονται πολλαπλάσια χρέη που προέρχονται όχι από μια πηγή υπερχρέωσης, δηλαδή ένα στεγαστικό ή ένα καταναλωτικό δάνειο.

Αλεξιάδης: Ιστορίες για αγρίους τα περί πλειστηριασμών

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης χαρακτηρίζει ως «ιστορίες για αγρίους» την ειδησεογραφία για πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, υποστηρίζοντας ότι όσοι πλειστηριασμοί γίνονται αφορούν αποκλειστικά μεγαλοοφειλέτες. «Αν κάποιοι θεωρούν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας τον πλειστηριασμό σε μεγαλοφειλετη που χρωστά 1,5 εκατ. από ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κλπ έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων… Δεν γίνονταν και δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» τόνισε, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι.

«Προβάλλονται πλάνα στην τηλεόραση από πλειστηριασμούς σε μεγαλοοφειλέτες» επέμεινε ο κ. Αλεξιάδης. Πλειστηριασμοί γίνονται από χρέη 300.000 ευρώ και πάνω, σε ειδικές περιπτώσεις γίνονται κάτω από 300.000 ευρώ πρόσθεσε. «Γίνονται και πρέπει να γίνονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων» διευκρίνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.