Εικόνες καταστροφής από το «Ελ. Βενιζέλος»: Καμένες νταλίκες και μαύρος καπνός

Με μαύρες σακούλες δεκάδες επιβάτες μεταφέρουν τις καμένες τους αποσκευές – Καταστροφές σε δεκάδες οχήματα – Κατάφεραν να προσεγγίσουν τη φωτιά οι πυροσβέστες

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί δεκάδες οχήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος», στο οποίο ξέσπασε φωτιά τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αν και η φωτιά έχει περιοριστεί αρκετά, ο καπνός συνεχίζει να βγαίνει από τα αμπάρια. Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες κατάφεραν σήμερα το πρωί να προσεγγίσουν τη φωτιά που έκαιγε εδώ και δύο μέρες σε γκαράζ του πλοίου που εκτελεί δρομολόγια προς την Κρήτη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, άρχισαν να βγαίνουν σιγά – σιγά τα δεκάδες φορτηγά που ήταν φορτωμένα στο «Ελ. Βενιζέλος». Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, τα φορτηγά βγαίνουν σχεδόν καμένα και με λιωμένα τζάμια. Μάλιστα, χαρακτηριστική των συνθηκών που επικρατούσαν μέσα στο πλοίο είναι η φωτογραφία ενός φορτηγού ολοκληρωτικά κατεστραμμένου.

4537566

Σε χθεσινές τους δηλώσεις πυροσβέστες που έδιναν μάχη με τη φωτιά έλεγαν ότι μέσα στο πλοίο η θερμοκρασία έφτασε τους 500 βαθμούς Κελσίου, με τις συνθήκες να θυμίζουν εκείνες που επικρατούσαν στο Μάτι, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Πώς έφτασαν στην εστία της φωτιάς

Έπειτα από προσπάθειες πολλών ωρών, οι πυροσβέστες κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης (30.08) να προσεγγίσουν την κύρια εστία της μεγάλης πυρκαγιάς. Κάτω από αντίξοες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες έριξαν χιλιάδες τόνους νερού και αφρού περιορίζοντας τις φλόγες.

Παράλληλα, απαντλήθηκαν αρκετές ποσότητες νερού από το εσωτερικό του πλοίου που είχε πάρει επικίνδυνη κλίση, ενώ πλέον προσεγγίζουν και άλλα σημεία του γκαράζ που δεν ήταν μέχρι τώρα προσβάσιμα.

Αφού κατάφεραν να ανοίξουν τον καταπέλτη, αυτομάτως περιορίστηκε και ο καπνός στο μεγαλύτερο μέρος του πλοίου, καθιστώντας δυνατή τη μερική απομάκρυνση φορτηγών και τη δημιουργία περισσότερου χώρου για τη διευκόλυνση των πυροσβεστών.

Το χρονικό της απίστευτης περιπέτειας εν πλω

Το «Ελ. Βενιζέλος» απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά στις 22:00, προς εκτέλεση του καθιερωμένου δρομολογίου του προς Χανιά.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε φωτιά σε φορτηγό στο γκαράζ No4, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ βρισκόταν με 875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα 8 ναυτικά μίλια ανοικτά της νησίδας του Αγίου Γεωργίου, με αποτέλεσμα να επιστρέψει εσπευσμένα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο είχε στο γκαράζ 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Αμέσως δόθηκε εντολή όλοι οι επιβάτες να ανέβουν στα επάνω καταστρώματα για περισσότερη ασφάλεια, ενώ το πλήρωμα καθησύχασε τους επιβάτες ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ένας από τους επιβάτες που έζησαν το θρίλερ με τη φωτιά στο «Ελ. Βενιζέλος» περιέγραψε στο Twitter τις δραματικές στιγμές.

Ο χρήστης με το όνομα Σπύρος έγραψε ότι «Μας μεταφέρανε όλους από την αριστερή πλευρά του πλοίου. Δεν μας είπαν γιατί».