Εικαστικά Ι Ο Γιάννης Βακιρτζής στην ΑΣΚΤ

Ο Γιάννης Βακιρτζής επιστρέφει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και παρουσιάζει έργα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτή την περίσταση, στον εκθεσιακό χώρο “Νικολάου Κεσσανλή” .

Τα έργα που παρουσιάζεις σε μία έκθεση έχουν μία ενότητα σκέψης, είναι δηλαδή έργα που έχουν φτιαχτεί ειδικά για να τα εκθέσεις! Έχουν για εσένα το ίδιο βάρος με άλλα που έχεις ζωγραφίσει κατά καιρούς χωρίς να εχεις πρόθεση να τα εκθέσεις;

Η έκθεση αυτή, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών είναι πολύ ιδιαίτερη. Είναι ένα μάθημα ζωγραφικής! Το πως ξεκινάμε από την παρατήρηση και την απεικόνιση υπαρκτής εικόνας (μοντέλο) εως την απεικόνιση μίας μνήμης, ιδέας, που απαιτεί περισσότερες γνώσεις. Για να μεταβληθούνε άυλες ιδέες και συναισθήματα, σε υλικό, αντικείμενο τέχνης. Αντικατοπτρισμοί νου και ψυχής στερεοποιούνται σε μία εικόνα.

Ακούγεται συχνά για κάποιους καλλιτέχνες ότι είναι ζωγράφοι που επιμένουν ακόμα στην ζωγραφική σε δύο διαστάσεις. Ποια είναι η γνώμη σου; Η ζωγραφική στο τελάρο και τον καμβά έχει ξεπεραστεί; Έχει αντικατασταθεί από την εγκατάσταση, την τέχνη του βίντεο και άλλες μορφές έκφρασης που συχνά αναζητούν συνάδελφοι του χώρου σου των εικαστικών τεχνών;

Στην ζωγραφική υπάρχουν δύο περιπτώσεις, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές ή εφευρίσκει λύσεις κάθε φορά, για να κάνει αυτό που θέλει. Η ζωγραφική είναι σε δύο διαστάσεις, με την τρίτη ανύπαρκτη ή λανθανουσα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται ιδιαίτερο χάρισμα και γνώσεις.

Από την παλαιολιθική εποχή, που έχουμε τα παλαιότερα ευρήματα της ζωγραφικής, δεν κατόρθωσε κάτι άλλο να αντικαταστήσει τις εικόνες, ούτε καν και αυτή η σπουδαιότατη εφεύρεση του ανθρώπου, η γραφή. Μέχρι σήμερα, με τα διάφορα εργαλεία, αν δεν χρησιμοποιήσουμε την παλάμη και τα δάχτυλα στο έργο, δεν γίνεται! Η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν τα αντικατέστησε. Πρόσθεσαν μεθόδους και μέσα για την εικόνα, αλλά την πράξη της άμεσης επαφής του καλλιτέχνη με το έργο, δεν εκτόπισαν από την θέση της πολύτιμης και άξιας σεβασμού.

Ταυτότητα έκθεσης:

Ημερομηνία: Παρασκευή 4.1.2019 εως και Τετάρτη 9.1.2019

Ώρες λειτουργιας: 11.00πμ – 4.00μμ

Τοποθεσία: Εκθεσιακός χώρος “Νικολάου Κεσσανλή”, κτήριο της ΑΣΚΤ επί της οδού Πειραιώς 256, Τ.Κ 18233, Αγ. Ι. Ρέντης

Πληροφορίες: 210 48 01 260

http://asfa.gr

Γράφει η Αγγελική Γρατσία