Ευτυχώς καταρρέει διαρκώς σε Συρία και Ιράκ ο ISIS

Εχασε 60% του εδάφους του και 80% των εσόδων του. Απέτυχε το Χαλιφάτο των τζιχαντιστών στη Μοσούλη.

Γιατί μετράει ολίγους μήνες το πολύ και οδηγείται σε διάλυση, όπως η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το τέλος της κυριαρχίας των τζιχαντιστών στο Ιράκ κήρυξαν δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μετά την κατάληψη των ερειπίων του μεγάλου τεμένους αλ Νούρι της Μοσούλης, από τον άμβωνα του οποίου είχει αναγγείλει πριν από ακριβώς τρία χρόνια, ο ηγέτης του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι την ίδρυση του χαλιφάτου.

«Το κατά φαντασίαν κράτος τους κατέρρευσε», θριαμβολόγησε ο ταξίαρχος Γιάχια Ρασούλ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Η κατάληψη των ερειπίων του τεμένους σηματοδοτεί ένα ορόσημο στον πόλεμο καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται πλέον στην καρδιά της Παλιάς Πόλης -τελευταίο οχυρό του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη- ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη ανακατάληψη της πόλης ακόμη μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

O ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους» αλ Μπαγκντάντι είχε κηρύξει την ίδρυση του χαλιφάτου από τον άμβωνα του τεμένους αλ Νούρι της Μοσούλης πριν από τρία χρόνια

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν την περασμένη εβδομάδα το τέμενος του 12ου αιώνα, όταν κατάλαβαν ότι οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ιρακινές δυνάμεις προέλαυναν προς το σημείο εκείνο.

Μετά από σφοδρές οδομαχίες και μάχες από σπίτι σε σπίτι Ιρακινοί κομάντος κατέλαβαν χθες το απόγευμα το οικοδομικό σύμπλεγμα του τεμένους, το οποίο θα πρέπει τώρα να ελεγχθεί προσεκτικά από πυροτεχνουργούς καθώς οι τζιχαντιστές συνηθίζουν να παγιδεύουν με εκρηκτικά τις περιοχές που εγκαταλείπουν.

Υπολογίζεται ότι στην Παλιά Πόλη παραμένουν ταμπουρωμένοι κάπου 300 τζιχαντιστές, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν μέχρι θανάτου το προπύργιό τους, αλλά οι ιρακινές αρχές θεωρούν ότι η μάχη που άρχισε πριν από οκτώ μήνες για την εκδίωξη του ISIS από τη Μοσούλη θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες. Οι σουνίτες εξτρεμιστές εξακολουθούν αυτή τη στιγμή να ελέγχουν μια περιοχή μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου δυτικά του ποταμού Τίγρη.

Η ΑΝΑΛΥΤΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ISIS

Μελέτη του γραφείου αναλύσεων IHS Markit κατέγραψε σημαντικές απώλειες για τα εδάφη και τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Η έρευνα αφορά στην τελευταία τριετία, από τη στιγμή που αυτοανακηρύχθηκε η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο του 2014.

Μέσα στα 3 αυτά χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα ο ISIS έχασε το 60% των εδαφών που είχε καταλάβει και το 80% των εσόδων του. Συγκεκριμένα σε ε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, η κατοχή του μειώθηκε από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο 2015 σε 36.200 τ.χλμ. τον Ιούνιο 2017.

«Η άνοδος και η πτώση του ΙΚ χαρακτηρίζονται από μια ταχεία επέκταση την οποία ακολούθησε μια διαρκής παρακμή. Τρία χρόνια μετά την ανακήρυξή του, είναι φανερό πως το σχέδιο διακυβέρνησης του χαλιφάτου έχει αποτύχει», σημειώνει ο Κόλουμπ Στρακ, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στην IHS Markit.

«Το υπόλοιπο του “χαλιφάτου” θα αποσυντεθεί πριν από το τέλος της χρονιάς και θα περιοριστεί σε μια σειρά απομονωμένων αστικών περιοχών που αναμένεται να ανακαταληφθούν στη διάρκεια του 2018», πρόσθεσε.

Εξάλλου τα οικονομικά του ΙΚ έχουν επίσης καταρρεύσει. Συγκεκριμένα τα μηνιαία έσοδα μειώθηκαν από 81 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε 16 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2017, υπήρξε δηλαδή μια μείωση κατά 80%.

«Αυτό εξηγείται από τη διαρκή μείωση όλων των πηγών χρηματοδότησης είτε πρόκειται για την πετρελαϊκή παραγωγή, τους φόρους και τις κατασχέσεις είτε για άλλες, παράνομες δραστηριότητες», επισημαίνει ένας άλλος εμπειρογνώμονας του IHS, ο Λουντοβίκο Καρλίνο.

Ανάμεσα στο 2015 και το 2017, τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 88% και από τους φόρους και τις κατασχέσεις κατά 79%

Σύμφωνα με τον Καρλίνο, «η απώλεια εδαφών είναι ο κύριος παράγοντας που επέφερε τις απώλειες των εσόδων». «Η απώλεια του ελέγχου της πυκνοκατοικημένης Μοσούλης στο Ιράκ, περιφερειών πυκνοκατοικημένων όπως η Μοσούλη (στο Ιράκ) και πετρελαϊκών περιοχών στις επαρχίες Ράκα και Χομς στη Συρία επέδρασαν σημαντικά στην ικανότητα της οργάνωσης να παράγει έσοδα», εξήγησε.

SIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Daesh: Ποια είναι η διαφορά των όρων;

Μετά την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους, την εξτρεμιστική οργάνωση που ελέγχει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας και η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή στο Παρίσι την Παρασκευή το βράδυ, πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι μπερδεμένοι σχετικά με το όνομα της ομάδας αυτής, η οποία έχει πολλές διαφορετικές ονομασίες. Οι τρομοκράτες είναι γνωστοί ποικιλοτρόπως ως ISIS, ISIL, το Ισλαμικό Κράτος και Daesh – αλλά, ποια είναι η διαφορά;

Ισλαμικό Κράτος: Αυτή είναι η αγγλική εκδοχή του πώς η τρομοκρατική ομάδα αυτοαποκαλείται. Δηλώνει, επίσης, ότι είναι ένα χαλιφάτο, ένα κράτος που κυβερνάται από έναν χαλίφη που στα Αραβικά σημαίνει «διάδοχος», διάδοχος του Προφήτη του Ισλάμ, Μωάμεθ. Το τελευταίο γενικά παραδεκτό μουσουλμανικό χαλιφάτο ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, το οποίο έσβησε το 1923. Πολλές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ αρνούνται να χρησιμοποιήσουν αυτό το όνομα, γιατί προσδίδει ένα είδος νομιμότητας στην ομάδα ως μέλους και εκπροσώπου του Ισλάμ.

ISIS: Η στρατιωτική ομάδα, η οποία ξεκίνησε ως το ιρακινό σκέλος της Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής, απέκτησε αυτό το όνομα μετά την εισβολή της στη Συρία το 2013. Το ISIS είναι ακρωνύμιο για το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία,» ή «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της αλ-Σαμ, (Μεγάλης Συρίας) » έναν παλιό αραβικό όρο για την περιοχή.

ISIL: ISIL μεταφράζεται σε «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Εγγύς Ανατολής.» Η Εγγύς Ανατολής είναι ένας γεωγραφικός όρος που αναφέρεται στην ανατολική ακτή της Μεσογείου – Συρία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την Ιορδανία. Είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεδομένου ότι το «Εγγύς Ανατολής» είναι προφανώς μια καλύτερη μετάφραση για το αλ-Σαμ, το αραβικό όνομα για την περιοχή.

Daesh: Αυτό είναι ένας όρος που η στρατιωτική ομάδα μισεί. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τον χρησιμοποίησε ύστερα από τις επιθέσεις της Παρασκευής και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2014. Είναι ένα αραβικό αρκτικόλεξο για το » al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham». Μερικές φορές μπορεί να είναι γραμμένο ως DAIISH, Da’esh ή Daech, μια δημοφιλή γαλλική εκδοχή. Η ομάδα Anonymous hacktivist και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησαν τον όρο μετά τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Αν το συνδέσει κανείς με τα αραβικά λογοπαίγνια, θα μπορούσε επίσης να είναι μια προσβολή. «Ανάλογα με το πώς είναι συζευγμένο στα αραβικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ο,τιδήποτε. Από το «συνθλίβω κάποιον» μέχρι και «έναν φανατικό ο οποίος επιβάλλει την άποψή του στους άλλους,» ανέφερε η Zeba Khan στο Boston Globe τον Οκτώβριο του 2014. Ο ISIS απείλησε «να κόψει τη γλώσσα όποιου χρησιμοποιεί δημόσια το ακρωνύμιο Daesh, αντί να αναφερθεί στην ομάδα με το πλήρες όνομά της,» έγραψε το Associated Press το Σεπτέμβριο 2014.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, τα μέσα ενημέρωσης να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία »Η εγκληματική οργάνωση του Ιράκ και του αλ-Σαμ (Μεγάλης Συρίας)» σε συντομία ως «ΕΟΙΣ» -αποφεύγοντας έτσι τη συλλήβδην στόχευση του Ισλάμ και την έξαρση του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας που θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή.