Έφτασε η μεγάλη ώρα για το φορολογικό

Η πιο μεγάλη ώρα για το φορολογικό είναι σήμερα. Μετά τη χθεσινή αναβολή της συνάντησης Τσακαλώτου με τους δανειστές, προκειμένου το κουαρτέτο μελετήσει τις νέες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, σήμερα αναμένεται να γίνει το μεγάλο παζάρι.

Κύριο στοιχείο της ελληνικής αντιπρότασης είναι να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις-σοκ σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, τις οποίες ζητά η άλλη πλευρά. Τον «λογαριασμό» για το δημοσιονομικό κενό όμως και πάλι θα κληθούν να πληρώσουν τα μεσαία εισοδήματα, με τον πήχυ να κατεβαίνει ακόμα και κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Αν και το σοκ από το σχέδιο των δανειστών για μείωση του αφορολογήτου στις 7.000 ευρώ δεν έχει περάσει ακόμα, η ελληνική πλευρά επιμένει και στην αντιπρόταση της να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα των 9.500 ευρώ.

Οι αλλαγές που ζητάνε οι δανειστές και στοχεύουν κυρίως στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, φέρνουν στον προϋπολογισμό περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης έφτανε στα περίπου 300 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι υπάρχει ένα κενό 150 εκατ. ευρώ που πρέπει να γεφυρωθεί.

Διαφωνίες υπάρχουν και για τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος, με τους δανειστές να θέλουν χαμηλότερο, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο φοροδιαφυγής.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται όπως οι μισθωτοί, αλλά χωρίς αφορολόγητο, ή αν θα διατηρηθεί η ειδική κλίμακα με πρώτο συντελεστή 26%.

Στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018 και κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ακόμη και μέσα στο 2016. Η ελληνική πλευρά μιλά για κενό ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2019 θεωρώντας ότι για φέτος δεν υπάρχει κενό, η ΕΕ μαζί με τις αποκλίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ανεβάζει το λογαριασμό στα 5,5 δισ. ευρώ ενώ τον ΔΝΤ το φτάνει στα 9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς είναι πώς είναι δυνατόν ακόμα κι αν καταφέρει να περάσει από τη Βουλή πρόσθετα μέτρα, πώς θα τα αποδεχθεί η κοινωνία, και η αγορά η οποία μετά και από την άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου, έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει».