ΕΦΚΑ: Δουλειά και το Σαββατοκύριακο για να βγουν οι συντάξεις

Συντάξεις ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο καλούνται να εκδώσουν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, προκειμένου να μη χαθεί ο στόχος για απορρόφηση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Στόχος είναι να υπάρξει μια έκτακτη πληρωμή νέων συντάξεων την ερχόμενη Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ώστε το Ταμείο να απορροφήσει τη δόση Σεπτεμβρίου που έλαβε από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μην επιστραφούν τα χρήματα που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τον ESM.

Με έγγραφό του προς τους διευθυντές και προϊστάμενους των δομών που εκδίδουν συντάξεις, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, όπως γράφει το Euro2day.gr, γνωστοποιεί στους αρμόδιους ότι στις 10 Οκτωβρίου θα γίνει «εμβόλιμη πληρωμή», ώστε να εξοφληθούν χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι και να δοθούν στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις της χώρας με περίοδο αναφοράς 30 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου.

Με τον τρόπο αυτόν, ο ΕΦΚΑ θα επιδιώξει, ανοίγοντας τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων και το Σαββατοκύριακο, να πληρώσει έως την ερχόμενη Τρίτη όσες υποθέσεις βρίσκονται στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων μηνός Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα, εμβόλιμες πληρωμές προβλέπεται ότι θα διενεργηθούν και κατά τους υπόλοιπους μήνες και προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση, καθώς εκτιμάται ότι εξαιτίας της ενοποίησης των Ταμείων, των καθυστερήσεων στην έκδοση σημαντικών εγκυκλίων και των πολλών οργανωτικών προβλημάτων, χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως εκτιμούν ότι ο στόχος του Οκτωβρίου για μείωση του κόστους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης (σε σχέση με τον Απρίλιο) θα επιτευχθεί. Στο έγγραφό του προς τους εργαζόμενους, ο κ. Μπακαλέξης επισημαίνει ότι το θέμα είναι «ιδιαίτερα κρίσιμο» καθώς και ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών των εργαζόμενων «θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «εξυπακούεται ότι για όσους υπαλλήλους απασχοληθούν εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου θα ληφθεί μέριμνα προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια κατ’ αναλογία της επιπρόσθετης απασχόλησής τους, από 1.1.2018.