ΕΕ και Βρετανία, ΤΕΛΟΣ ; Εφιάλτης μετά το Brexit (52%)- Ανεξαρτησία ζητούν Σκωτία και Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ποσοστό 52% ο λαός της Βρετανίας αποφάσισε την έξοδό του από την Ενωμένη Ευρώπη, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για απρόβλεπτες εξελίξεις τόσο στην ΕΕ όσο και στην ίδια τη Βρετανία.
Καθοριστικό για το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν το γεγονός ότι η Αγγλία δεν έπεισε τους ψηφοφόρους της, οι λαϊκές περιοχές δεν πείσθηκαν για την ανάγκη παραμονής, οι κάτοικοι των μεγάλων λιμανιών επίσης δεν πείσθηκαν και, κυρίως δεν πείσθηκαν, οι ψηφοφόροι των Εργατικών, αφού η μεγάλη συμμετοχή (72%) δεν έφερε το αποτέλεσμα που όλοι περίμεναν μέχρι χθες το βράδυ.

Από σήμερα η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι ίδια καθώς χάνει ένα από τα σημαντικότερα μέλη που της προσέδιδαν ισχύ.
Το «πουλόβερ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε να ξεφτίζει και ανάλογες τάσεις απόσχισης θα δημιουργηθούν και σε άλλες περιοχές όπου η ξενοφοβία και η άκρα δεξιά (π.χ. Γαλλία) αρχίζουν να κυριαρχούν στην κοινωνία και στην πολιτική.

Ήδη ο ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών στην Ολλανδία ζήτησε δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ και της Ολλανδίας
Η Βρετανία δεν θα είναι πια ίδια. Ήδη πολιτικοί παράγοντες της Σκωτίας άρχισαν να θέτουν θέμα δημοψηφίσματος για απόσχιση της Σκωτίας από τη Βρετανία επισημαίνοντας ότι οι Σκωτσέζοι θεωρούν ότι το μέλλον τους είναι εντός της Ευρώπης (ψήφισαν υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 63%).

Ανάλογη κίνηση υπάρχει ήδη και στη Βόρεια Ιρλανδία, που ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 56%. Το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα της Ιρλανδίας (Σιν Φέιν) ζήτησε ήδη να ξεκινήσουν διαδικασίες για δημοψήφισμα και απόσχιση της Βορείου Ιρλανδίας από τη Βρετανία.

Η στερλίνα ήδη βυθίζεται. Μέσα σε λίγες ώρες έχει χάσει 10% της αξίας της, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει χάσει μεγάλο εθνικό νόμισμα. Και οι αγορές στην Ασία νιώθουν ήδη ταραχή, φοβούμενες τσουνάμι εξελίξεων.

Ο Κάμερον θεωρείται αυτονόητο ότι θα παραιτηθεί με απρόβλεπτες εξελίξεις για την ενότητα του συντηρητικού κόμματος.
Το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit επηρεάζει συθέμελα το σύνολο της Ευρώπης αλλά και τις εκλογές που ακολουθούν, όπως επί παραδείγματι στην Ισπανία, στην οποία αποσχιστικές τάσεις (Καταλονία κλπ) αναμένεται να αναζωπυρωθούν.
Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν ήδη υποστεί σοκ.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης των Σοσιαλιστών έγραψε στο twitter:

«Ανάθεμα αυτή είναι μια κακή μέρα για την Ευρώπη».

Στη Βρετανία πλέον πρέπει να συνέλθει η Βουλή και οι τόσο αυτή των Κοινοτήτων όσο και των Λόρδων να επικυρώσουν το δημοψήφισμα, με τα μέλη τους να ψηφίζουν αντίθετα από τα ίδια πιστεύουν.

Οι διαδικασίες εξόδου θα ξεκινήσουν άμεσα με τη Βρετανία να επιχειρεί ήπια έξοδο κυρίως σε ό,τι αφορά στην οικονομική ένωση, αλλά με άγνωστη τη βούληση των λοιπών ηγετών, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι ίσως η απόσχιση πρέπει να είναι βίαιη για παραδειγματισμό.

Ό,τι κι αν συμβεί το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη από σήμερα δεν είναι ίδια. Το ίδιο όμως ισχύει και για τη Βρετανία. Και φυσικά ο Κάμερον θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Βρετανία από την ΕΕ και ίσως ο πρωθυπουργός που διέλυσε την Ενωμένη Ευρώπη. Και όλα αυτά για μια προεκλογική υπόσχεση για δημοψήφισμα πριν από τρία χρόνια, την οποία έδωσε για να κερδίσει τις εκλογές, παραβλέποντας ότι οι ηγέτες παίρνουν στους δικούς τους ώμους τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους και δεν τις μεταθέτουν στο λαό. Φαντάζεται κανείς τον Καραμανλή να έκανε δημοψήφισμα για την είσοδο της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ και ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα;