Την εκτίμηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φέτος το καλοκαίρι, στην περίπτωση που οι Βρετανοί αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. στο επικείμενο δημοψήφισμα, κάνουν οι οικονομολόγοι του Economist Intelligence Unit.
«Η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε αφόρητη πίεση στην δοκιμαζόμενη οικονομία της Ελλάδας σε μια στιγμή που ήδη παλεύει να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική», αναφέρουν στην έκθεση με τίτλο «Europe stretched to the limit» οι οικονομολόγοι του Economist Intelligence Unit.
Όπως υποστηρίζουν μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης, ακόμα και αν το Grexit δεν συμβεί αυτό το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
«Ενώ η ήπειρος (σ.σ. η Ευρώπη) θα μπορούσε πιθανότατα να αντέξει ένα Brexit, ένα Grexit ή μια κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης ξεχωριστά, αυτό θα ήταν πιο δύσκολο για μια κατάσταση στην οποία πολλές από αυτές οι κρίσεις εκδηλωθούν ταυτόχρονα», αναφέρει η έκθεση.
«Περιμένουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες για τον χειρισμό των μεταναστών, τη διαχείριση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την επιστροφή τους στην Τουρκία», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης σχετικά με το προσφυγικό.
«Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά σε διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της για τους όρους του τελευταίου πακέτου διάσωσης ενόψει της πληρωμής ενός μεγάλου ομολόγου που εκπνέει τον Ιούλιο. Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί ξανά εν μέσω κρίσης είναι σημαντικός» προσθέτουν.