Ecofin: Προθεσμία 10 ημερών σε Ισπανία και Πορτογαλία για τη μείωση των ελλειμμάτων

Περιθώριο δέκα ημερών έως την Παρασκευή 22 Ιουλίου έδωσε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στις Ισπανία και Πορτογαλία προκειμένου να προσδιορίσουν τους τρόπους μείωσης των δημοσιονομικών τους παρεκκλίσεων και να αποφύγουν την επιβολή μεγάλων κυρώσεων.

Το έλλειμμα της Ισπανίας το 2015 ήταν 5,1% του ΑΕΠ της έναντι στόχου για 4,2%, ενώ της Πορτογαλίας ήταν 4,4% του ΑΕΠ έναντι ορίου 3% του ΑΕΠ, το οποίο ισχύει για τις χώρες που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως Μαδρίτη και Λισαβόνα δεν έκαναν αρκετά για να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματα των προϋπολογισμών τους πέρυσι και το 2014 και εκκίνησε μια επίσημη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, η οποία μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει εφαρμοστεί.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν σήμερα τη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα ελλείμματά τους, ανοίγοντας τον δρόμο στην Κομισιόν να προτείνει πρόστιμα εντός των επόμενων 20 ημερών τα οποία θα είναι μεγάλα -έως το 0,2% του ΑΕΠ τους- ειδικά εάν δεν προσδιοριστούν πειστικά μέτρα εξάλειψης των δημοσιονομικών αποκλίσεων από τις δύο χώρες.
Αν και μετά το χθεσινό Eurogroup η αίσθηση που είχε δοθεί ήταν πως οι δύο χώρες της Ιβηρικής θα έπεφταν στα «μαλακά» και πως η σκιά του Brexit θα μετρίαζε την αυστηρότητα των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αυτό τελικά δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Στο χθεσινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών προσπάθησαν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δύο αναγκαιότητες: πρώτον, να μη φανεί ότι οι κανόνες παραβιάζονται σε μια στιγμή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά δοκιμάζεται, αλλά και δεύτερον να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα στην εφαρμογή τους, τροφοδοτώντας αντιευρωπαϊκά αισθήματα. Χαρακτηριστικά, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για «έξυπνο» τρόπο εφαρμογής των κανόνων που δεν έχουν σκοπό να τιμωρήσουν, ενώ τόνισε την ανάγκη να μην καταλήξουν οι κυρώσεις να επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Η ελληνική στάση
Υποστηρικτικός προς τις δύο χώρες ήταν και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε για τα απρόβλεπτα οικονομικά δεδομένα που αντιμετώπισε η Πορτογαλία, τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει και οι δύο χώρες για τη βελτίωση των οικονομικών τους και υποστήριξε ότι το πολιτικό περιβάλλον μετά το δημοψήφισμα του Brexit δεν δικαιολογεί αυστηρή αντιμετώπιση εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι τις επόμενες 10 ημέρες η Ευρωπαική Επιτροπή θα
αναμείνει τα επιχειρήματα και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για τη διόρθωση των ελλειμμάτων του. «Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν όλο το χρόνο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν την κατάσταση και να μη χάσουν μέρος των ευρωπαϊκών πόρων», σημείωσε
Προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις Ισπανία και Πορτογαλία εξετάζουν ήδη μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως η Μαδρίτη θα προτείνει αύξηση της εταιρικής φορολογίας για να μειωθεί ήδη από το 2017 το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να αποφύγει κυρώσεις της ΕΕ για δημοσιονομική παρέκκλιση. «Θα προτείνουμε ένα μέτρο στη φορολόγηση των εταιρειών. Ένα ισχυρό μέτρο», που θα αποφέρει 6 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.