Ε.Τσακαλώτος: Πως δίνει την τελευταία μάχη συμβιβασμών μετά τα τελεσίγραφα.

Οι δανειστές θα ζητήσουν μέτρα 3,6 δισ. από την Αθήνα και άλλες δεσμεύσεις για μειωμένο αφορολόγητο, περικοπές σε επιδόματα και για το 2018.

Σε μια έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου και Ευρωπαίων δανειστών απόψε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση, αλλά χωρίς βεβαιότητα για τελική συμφωνία.

Οπως μετέδωσε το Reuters οι δανειστές θα καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.) με επιμονή στους όρους αυτούς.

Σε καταρχήν συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας κατέληξαν μεταξύ τους οι θεσμοί και διαμόρφωσαν έτσι ένα ενιαίο μέτωπο θέσεων μετά τα τελεσίγραφά τους τις τελευταίες μέρες. Οι δανειστές της Ευρωζώνης αλλά και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για συμβιβασμό και υποχωρήσεις. Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή οι προσδοκίες για σήμερα είναι χαμηλές και δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία.

«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες» είπε σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στο πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας την συνάντηση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών, τον κ. Τσακαλώτο και τον ίδιο.

O κ. Ντάισλεμπλουμ είπε πως εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες πληρωμές μέχρι το καλοκαίρι, «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης». Όσον αφορά την σημερινή συνάντηση είπε πως θα συζητηθούν τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τον προϋπολογισμό. Επίσης είπε πως θα συζητηθεί «πόσο μεγάλο το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι, πότε μπορεί να μειωθεί αλλά και τι θα συμβεί με το χρέος».

Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και υπάρχουν συζητήσεις για το τι θα χρειαστεί περαιτέρω, είπε ο κ. Νταίσελμπλουμ. «Μερικοί λένε ότι η απόκλιση είναι ακόμα πολύ μεγάλη και θέλουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εγγυήσεων ενώ άλλοι λένε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο».

Στην πρόταση των θεσμών εκτός από την λήψη μέτρων που θα απαιτούνται από την ελληνική πλευρά (ύψους 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Bloomberg όπως φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ κλπ), θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και μία σειρά από αντισταθμιστικά μετρά αναπτυξιακής φύσεως σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. «Θα είναι το καρότο στο μαστίγιο», όπως λέει χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, όχι όμως και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των βασικών “παικτών” του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όμως αρνήθηκε οτι το πρόγραμμα διάσωσης είναι σε κρίση. Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως αποκάλυψε πριν λίγο, Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg, η στάση Ευρωζώνης και ΔΝΤ στη σημερινή συνάντηση θα είναι κοινή.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου, να κλείσει η εκκρεμότητα και να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα οι Θεσμοί.

Οσον αφορά το ραντεβού η Κομισιόν δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες της συνάντησης, κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος Τύπου του Πιέρ Μοσκοβισί Άννικα Μπράιντχαρτ αρκέστηκε μόνο στο να δηλώσει πως η συνάντηση όντως υπάρχει και πως θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Πάντως κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από το ανώτερο τεχνικό επίπεδο δηλαδή τον Μάρκο Μπούτι και τον Ντέκλαν Κοστέλο. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπρόσωποι από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καταρρίπτοντας τις φήμες για την φυσική παρουσία του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν και συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επίσης, τα αναμενόμενα θέματα συζήτησης αφορούν το «δημοσιονομικό διάδρομο» που πρέπει να συμφωνηθεί, δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018. Σχετικά με τη προνομοθέτηση, η ίδια πηγή σημειώνει πως η Επιτροπή αν και δεν τα βλέπει από θετική σκοπιά, εάν αυτό χρειάζεται για να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία και να αποφύγουμε παράταση στην αβεβαιότητα δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Συνεπώς στόχος σήμερα είναι να συμφωνηθεί όσο περισσότερο γίνεται ένα περίγραμμα μέτρων, τα οποία θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, έτσι ώστε να δώσει τη συγκατάθεση του και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Η επιστροφή τους, σύμφωνα με άλλη κοινοτική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει στις αρχές τις εβδομάδας, δηλαδή τη Δευτέρα ή την Τρίτη, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για μια τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σημειώνουμε πως στις 24 Φεβρουαρίου που θα διαλυθεί το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας στη Χάγη, δεν θα υπάρχει κανένας χώρος ελιγμών, λόγω προεκλογικής περιόδου και έτσι οδηγηθούμε σε τεράστιες καθυστερήσεις.

Ο αναπληρωτής του κ. Τσακαλώτου, Γ. Χουλιαράκης πάντως σε δηλώσεις του δείχνει το δρόμο του συμβιβασμού, δηλώνοντας χθες από το Λονδίνο «καλύτερα μία συμφωνία τώρα, παρά μία καλύτερη μετά». Μία τοποθέτηση που δείχνει και την τεράστια πίεση που δέχεται η κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση. Υποστηρίζει ότι μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία ίσως προκύψουν άλλοι ηγέτες και άλλοι πολιτικοί συσχετισμοί, που μπορεί να αποδειχθούν δυσμενέστεροι για τα ελληνικά προβλήματα.