Ε. Μυτιληναίος – Δ. Νανόπουλος Γιατί τους ανησυχεί η σημερινή Ελλάδα.Τι προτείνουν για νέα εθνική αυτοπεποίθηση και ανασυγκρότηση.

Μυτιληναίος: «Σε λίγο καιρό δεν θα μείνει καμία εταιρεία, οι ξένοι θα αγοράσουν όλη τη χώρα.» Νανόπουλος: «Οι Έλληνες μπορούν σε διεθνείς ανταγωνισμούς. Το πράγμα άρχισε να χαλάει από το 1981. Ακόμα έχουμε μια μπότα στον τράχηλό μας και αυτό δεν μας αξίζει.»
Δύο επιφανείς Έλληνες διεθνούς εμβέλειας και κοσμοπολίτες, ο ένας μεγάλος επιχειρηματίας και ο άλλος διαπρεπής επιστήμονας κάνουν ανατομία στην σημερινή Ελλάδα, λέγοντας καυτές αλήθειες και προτείνοντας συγκεκριμένες προτάσεις εθνικής αυτογνωσίας, ανασυγκρότησης και διεξόδων.

Το απειλητικό ενδεχόμενο αφελληνισμού για το ελληνικό επιχειρείν, με αίσθημα εθνικής ευθύνης από τον επιχειρηματία του ομώνυμου ομίλου Μυτιληναίου. Επισημαίνει τον κίνδυνο να εξαγοραστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί λόγω του ακριβού δανεισμού τους και της τεράστιας διαφοράς επιτοκίων με το εξωτερικό. Ακριβώς για να μη συμβεί αυτό, πυκνώνουν τα μηνύματα αφενός προς την κυβέρνηση να μην καθυστερήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αφετέρου προς τους δανειστές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο αφελληνισμού για το ελληνικό επιχειρείν σε περίπτωση νέας κωλυσιεργίας για την εξεύρεση λύσης ανέδειξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, από το βήμα εκδήλωσης της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Το παράδειγμα. «Ξέρετε τι συνέβη με την εξαγορά την περασμένη εβδομάδα της ιστορικής υαλουργίας Γιούλα; Αυτός που αγόρασε την εταιρεία δανείστηκε με 1% όταν το χρηματοδοτικό κόστος της Γιούλα ήταν 8%. Είναι συγκλονιστικό, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που δεν είχε προβλήματα πλην του υψηλού της δανεισμού» ήταν τα λόγια του Ευάγγελου Μυτιληναίου, θίγοντας το θέμα που καίει περισσότερο αυτή τη στιγμή τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Αν συνεχιστεί αυτό σε λίγο καιρό δεν θα μείνει καμία εταιρεία, οι ξένοι θα αγοράσουν όλη τη χώρα, ακριβώς λόγω της διαφοράς επιτοκίων. Θα δανείζονται χαμηλά, με 0,25%, και το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να σου πληρώνουν τα δάνεια» προσέθεσε ο επιχειρηματίας. Ακριβώς για αυτό χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική, με αυτοπεποίθηση και νέους ορίζοντες στο χώρο της επιχειρηματικότητας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας.

Νανόπουλος: Οι Έλληνες μπορούν σε διεθνείς ανταγωνισμούς. Το πράγμα άρχισε να χαλάει από το 1981. Ακόμα έχουμε μια μπότα στον τράχηλό μας και αυτό δεν μας αξίζει.

«H Ελλάδα δεν είναι μόνο ο γεωγραφικός χώρος, δεν υπάρχει μέσα και έξω, η Ελλάδα είναι το όλο, είναι παντού. Να ξέρετε πως όταν στο εξωτερικό βλέπουν έναν καλό επιστήμονα, λένε “Έλληνας είναι” και μας έχουν σε μεγάλη υπόληψη».

Στην Ελλάδα της κρίσης ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας Δημήτρης Νανόπουλος, που μοιράζεται τη ζωή του άμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ-ο διεθνούς φήμης φυσικός στα 68 του χρόνια συνεχίζει να διδάσκει στο πανεπιστήμιο Τέξας Α&M, Δημήτρης Νανόπουλος-αντιπροσωπεύει την Ελλάδα της δημιουργίας και της πνευματικής εγρήγορσης.

Με την ευκαιρία της σημερινής του διάλεξης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Νανόπουλος, μίλησε στο «Έθνος», δίνοντας το στίγμα των αναζητήσεών του, όχι μόνο επιστημονικών αλλά και κοινωνικών και εθνικών. Για το σύμπαν που είναι άπειρο, το σωματίδιο Χιγκς και το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης CERN, την Ελλάδα της κρίσης όπου οι νέοι που φεύγουν κατά κύματα στο εξωτερικό, την φυσική και την πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό.

«Με ενδιαφέρει το σύμπαν στην ολότητά του, ο άνθρωπος είναι μια κουκίδα της κουκίδας. Το σύμπαν, ενώ είναι άπειρο διαστέλλεται και έτσι αυτοδημιουργείται, αυτό είναι μαγικό», λέει στο «Έθνος» ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο θέμα για μένα είναι ότι μέσα στο απειροελάχιστο χρονικό διάστημα που ζούμε, αυτό των 100 χρόνων περίπου, καταλαβαίνουμε απίστευτα πολλά πράγματα για το σύμπαν».

Στην διάλεξη που θα δώσει με θέμα «Συμπαντική Συμφωνία», ο κ. Νανόπουλος, θα αναφερθεί στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην εξέλιξη, τη δομή και τη λειτουργία του σύμπαντος. Θα επικεντρωθεί στις πρωτοποριακές έρευνες του ίδιου και της επιστημονικής του ομάδας, οι οποίες είναι η δημιουργία της ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη φύση, της αποκαλούμενης «Θεωρίας του παντός».

«Το σύμπαν έχει ζωή 13,8 δισ. χρόνια και μέχρι το 1925 πιστεύαμε ότι αυτό που λέμε σύμπαν είναι ο γαλαξίας μας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες με 100 δισεκατομμύρια άστρα ο καθένας. Υποστηρίζουμε ότι δυνητικά υπάρχουν 10 εις την 500η είδη συμπάντων», μας λέει ο κ. Νανόπουλος, αλλά πριν τα χάσουμε τελείως, σπεύδει να διευκρινίσει ότι «το πιο εύκολο που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι η γη δεν είναι το κέντρο του κόσμου και το ηλιακό σύστημα δεν είναι το μοναδικό. Τόσο απλά».

Επειδή ωστόσο πολλοί ζητούν αποδείξεις, ο σπουδαίος Έλληνας φυσικός, τονίζει ότι «η γενιά μας έχει πει πολλά πράγματα, αλλά αδυνατεί να τα αποδείξει σε εύλογο χρόνο και αυτό έχει πολλές ερμηνείες, μία από τις οποίες είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας, που δεν μας ακολουθεί πάντα».
Μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Τέξας ο κ. Νανόπουλος θλίβεται που «ακόμα έχουμε μια μπότα στον τράχηλό μας και αυτό δεν μας αξίζει». Επισημαίνει πως «στο εξωτερικό δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει εδώ και πολλοί φίλοι της Ελλάδας, με τους οποίους μιλάω δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και τι συνέβη για να φτάσουμε ως εδώ», ενώ συνηθίζει πλέον να λέει ότι «το χαλάκι άρχισε να ξηλώνεται από τον Οκτώβριο του 1981». Δηλαδή από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και του λαϊκισμού στην εξουσία πριν 35 χρόνια. Νοοτροπίες και πολιτικές που δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά να γίνουν διδακτικές.

Ενθαρρύνει τους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό, καθώς εκεί υπάρχουν, όπως λέει, πολλές ευκαιρίες και κρίνει θετικό ότι «τα καλύτερα μυαλά βγαίνουν έξω, γιατί εκεί μπορούν να διευρύνουν περισσότερο τους ορίζοντές τους».
Ο Δημ. Νανόπουλος έχει σχεδόν ξεχάσει την απόπειρα που έκανε το 1998 να διδάξει στο τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών. Η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε, «δεν έψαξα το γιατί, κάποιοι μου είπαν ότι ήμουν καλύτερος από την επιτροπή που εξέταζε την πρόταση και με φοβήθηκαν» και ο ίδιος δεν επανήλθε ποτέ.
«Διδάσκω μέσω των διαλέξεων που δίνω. Ο κόσμος με αγαπάει και αναγνωρίζει την προσφορά μου, αυτό είναι για μένα η μεγάλη μου ικανοποίηση», επισημαίνει.