Δύσκολοι προμηνύονται οι συσχετισμοί μετά τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία

Τα δεδομένα των τοπικών εκλογών της Κάτω Σαξονίας (Aνόβερο) στις 15 Οκτωβρίου διαφέρουν εντελώς από τα αντίστοιχα των πρόσφατων ομοσπονδιακών εκλογών. Όλα δείχνουν ότι επίκειται μια οριακή μάχη ανάμεσα στον σημερινό σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Στέφαν Βάιλ και τον χριστιανοδημοκράτη αντίπαλό του Μπερντ Άλτουσμαν.Την ίδια ώρα το ακροδεξιό κόμμα AfD δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσει το όριο του 5% προκειμένου να εισέλθει στην τοπική βουλή.
Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση, η απόσταση που χώριζε τα δύο μεγάλα κόμματα έχει μειωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παραμένουν μεν πρώτη δύναμη με ποσοστό 35%, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ανέκαμψαν, ακολουθώντας τους κατά πόδας με 34%. Ο Βάιλ αισιοδοξεί ότι αν αυτή η ανοδική τάση έχει συνέχεια, το κόμμα του θα προσπεράσει την CDU.
Ο χριστιανοδημοκράτης Άλτουσμαν εμφανίζεται πιο συγκρατημένος, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες νίκης είναι 50% για αμφότερα τα μεγάλα κόμματα και προβλέποντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι οριακό. Όπως επισήμανε, «η Κάτω Σαξονία δεν είναι κλασική περίπτωση ούτε χριστιανοδημοκρατικού, ούτε σοσιαλδημοκρατικού κρατιδίου».
Αυτό είχε διαπιστώσει με επώδυνο για τον ίδιο τρόπο στις εκλογές του 2013 ο πρώην χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, ο οποίος έχασε τη μάχη από το SPD για μόλις 334 ψήφους. Από τότε ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων συγκυβέρνησε στηριζόμενος σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μία ψήφου. Αυτή διατηρήθηκε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, όταν η πράσινη βουλευτής Έλκε Τβέστεν μετακόμισε ξαφνικά στην CDU με συνέπεια την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Μπορεί η κίνηση… ανταρσίας της Τβέστεν να χαροποίησε ιδιαίτερα ορισμένα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, ωστόσο η υπόθεση αυτή δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ CDU, SPD και Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία.
Οι νεότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα καταστεί δυνατή ούτε μια συνέχεια του σημερινού σχήματος Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, ούτε και μια μετεκλογική συνεργασία CDU και Φιλελευθέρων (FDP). Ο Άλτουσμαν θα βρισκόταν ενώπιον δύο εξαιρετικά δύσκολων επιλογών σε περίπτωση επικράτησής του: Είτε να επιλέξει έναν ευρύ συνασπισμό με το SPD, είτε το λεγόμενο σχήμα «Τζαμάικα» σε συνεργασία με Πράσινους και Φιλελεύθερους. Ωστόσο, η μετριοπαθής τάση των Πρασίνων της Κάτω Σαξονίας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο λ.χ. στα κρατίδια Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βάδη-Βυρτεμβέργη. Και η οργή ορισμένων πράσινων στελεχών απέναντι στην CDU, μετά την ανταρσία της Τβέστεν, είναι μεγάλη.
Πάντως, παρά τις όποιες αντεγκλήσεις με πολιτικούς των Πρασίνων, ο Άλτουσμαν δεν αποκλείει επίσημα ένα συνασπισμό «Τζαμάικα», σχολιάζοντας ότι «δεν θα πρέπει ποτέ να λέμε ποτέ».
Από την πλευρά του ο Βάιλ χαρακτηρίζει έναν μεγάλο συνασπισμό CDU και SPD «εξαιρετικά απίθανο» και παραπέμπει στις βεβαρημένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε τέτοια περίπτωση η επιλογή «Τζαμάικα» μοιάζει μονόδρομος για την CDU.
Σε περίπτωση που υπερβεί το όριο του 5% το κόμμα της Αριστεράς, τότε φαντάζει εφικτός και ένας τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.