Δύσκολη η συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup- Ίσως περιοριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ

Λιγότερο από μια εβδομάδα μας χωρίζει από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου και οι δανειστές δεν φαίνεται να συμφωνούν στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί το ελληνικό χρέος, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ. Και τούτο γιατί εκ του καταστατικού του επιβάλλεται να μετέχει μόνο σε προγράμματα για χώρες των οποίων το χρέος είναι βιώσιμο.

Με δεδομένη την άρνηση της Γερμανίας και των δορυφόρων της στην ΕΕ να αποδεχθούν γενναίες αποφάσεις για το χρέος όπως αυτές που δημοσίευε χθες ως πληροφορίες από το ΔΝΤ η Wall Street Journal, δηλαδή για επιτόκια της τάξεως του 1,5% και αρχή αποπληρωμής τους χρέους μετά το 2040, ενισχύεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να παραμείνει μεν στο πρόγραμμα αλλά με πολύ αποδυναμωμένο ρόλο ή ακόμη και να μη μετάσχει καθόλου.

Το ενδεχόμενο όμως μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ουσιαστικά αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε εκείνους που επιθυμούν να μη ξεκινήσει καν από τώρα συζήτηση για το χρέος, όπως είναι ο κ. Σόιμπλε.
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η υποβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κερδίζει έδαφος.

«Ένας αριθμός αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμος να δεχτεί ένα περιορισμένο ρόλο του Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα αντί να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις (στο χρέος) για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή του» αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά θα αγοράσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Αθήνα στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Ο ESM θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια που έχουν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα -καθώς χρειάστηκαν 20 δισεκ. ευρώ λιγότερα από ό, τι αναμενόταν- για την απόκτηση των ελληνικών δανείων που κατέχει το ΔΝΤ στο χαρτοφυλάκιό του.

«Στον ESM υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα χρήματα τα οποία κανείς δεν χρειάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος στη γερμανική WirstchaftsWoche, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Από την ανταλλαγή των δανείων του ΔΝΤ με δάνεια του ΕSM η Ελλάδα θα εξυπηρετεί τα δάνειά της με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Το επιτόκια του ΔΝΤ υπερβαίνουν και το 5% ενώ συγκριτικά τα επιτόκια του ESM δεν ξεπερνούν το 0,8%.

Τα στελέχη του ESM εκτιμούν ότι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 91,8% του ΑΕΠ έως το 2040.

Η αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα θα το περιορίσει επίσης σε συμβουλευτικό ρόλο στο πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με πηγές της Wirtschaftswoche στις Βρυξέλλες.

Αλλά και η πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ Meg Lundsager με άρθρο της στο πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι το Ταμείο θα ήταν καλό να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και να ενθαρρύνει τα μέλη της ευρωζώνης να εστιάσουν στην ανάπτυξη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.

Με όλες αυτές τις συζητήσεις να κυριαρχούν στο παρασκήνιο, είναι φυσικό να επικρατεί απαισιοδοξία για το ενδεχόμενο να καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος το επερχόμενο Eurogroup.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ακόμη ανακάτεμα από τους δανειστές και αυτό σημαίνει ότι ο μελλοντικός ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το σχετικό ερώτημα της ελάφρυνσης χρέους δεν πρόκειται να απαντηθούν σύντομα. Και σίγουρα όχι την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε σχετικά με το Eurogroup της 24ης Μαΐου ο Κάρστεν Νίκελ, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Teneo Intelligence, εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου.

Από την άλλη, μιλώντας επίσης στους New York Times, άλλος αναλυτής έκανε λόγο για δυσπιστία των Ευρωπαίων απέναντι στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που είναι και η ρίζα της διάστασης απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Υπάρχει μία πολύ ισχυρή πεποίθηση στην Ευρώπη ότι το ΔΝΤ ουσιαστικά μαγειρεύει τα νούμερα, όντως υπερβολικά απαισιόδοξο για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, έτσι ώστε να υποχρεώσει τη βόρεια Ευρώπη να δώσει πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους», δήλωσε ο Μουιτάμπα Ράχμαν, του Eurasia Group.

Στην ελληνική κυβέρνηση πάντως υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη των συζητήσεων για το χρέος, καθώς πολιτικά το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει πολλά στο συγκεκριμένο θέμα.