Δρίτσας: Στόχος το λιμάνι να λειτουργεί ως χώρος transit

Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά θα ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος έχει ζητήσει από τους τουριστικούς πράκτορες να μην κόβουν εισιτήρια για την Ειδομένη.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Δρίτσας είπε ότι στόχος είναι να μη γίνει το λιμάνι του Πειραιά μόνιμη δομή, αλλά να αποφορτιστεί τελείως και να λειτουργεί μόνο ως χώρος transit.

Επίσης, ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή οι εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και οι φορείς, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη σίτιση και την ιατρική φροντίδα και παράλληλα, ευχαρίστησε την τοπική αυτοδιοίκηση, τη διοίκηση του ΟΛΠ και τις λιμενικές Αρχές, για το μεγάλο έργο που συντελούν.

Περίπου 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά, μετά και την άφιξη δύο πλοίων με 673 άτομα από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το πρωί της Τετάρτης.

Επιστολή προς τους τουριστικούς πράκτορες

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει αποστείλει επιστολή προς τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων μετά από καταγγελίες προσφύγων και μεταναστών ότι πρακτορεία από τα νησιά μαζί με το ακτοπλοϊκό εισιτήριο κόβουν και αντίτιμο για τη μετακίνησή τους με λεωφορεία στην Ειδομένη.

Στην επιστολή, το υπουργείο επισημαίνει ότι η το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη ένταση, η χώρα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ότι υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στη χώρα.

Όπως υπογραμμίζεται, έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου πληροφορίες, βάσιμες, από τις οποίες προκύπτει ότι μέλη του Συνδέσμου και πράκτορες δίνουν έγγραφα μεταφοράς στους πρόσφυγες και μετανάστες έναντι αντιτίμου που έχουν αφετηρία τα νησιά του Αιγαίου με προορισμό την Ειδομένη.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των οργανωμένων χώρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και ότι όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται αντίκειται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, προκαλώντας μείζον πρόβλημα στην οργανωμένη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν.

Κατόπιν αυτών, το υπουργείο ζητά από τον Σύνδεσμο να ενημερώσει τα μέλη του και να σταματήσει η έκδοση τέτοιων εγγράφων προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Επισημαίνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν καταγγελίες προσφύγων για εισιτήρια των 50 ευρώ ανά άτομο χωρίς αντίκρισμα.