ΔΟΑΕ: Το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Γιουκίγια Αμάνο διαβεβαίωσε εκ νέου την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη την Aμερικανίδα πρέσβη στον Νίκι Χέιλι, ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα,

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο αξιωματούχων. Η πρώτη είχε λάβει χώρα στα τέλη Αυγούστου στη Βιέννη, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην έδρα του ΔΟΑΕ της Αμερικανίδας διπλωμάτισσας, στο πλαίσιο των αμερικανικών ελιγμών για το ζήτημα του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Χέιλι, να μην «επαληθεύσει» ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του και να αναπέμψει τον φάκελο στο Κογκρέσο το οποίο εντέλλεται να αποφασίσει εάν θα επανεπιβληθούν οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί εντός των ορίων της συμφωνίας.

Σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τον αποκλειστικά πολιτικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, οι μεγάλες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία δεσμεύθηκαν να άρουν προοδευτικά τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει στο Ιράν.

Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΔΟΑΕ, στη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο αξιωματούχοι «συζήτησαν για την εφαρμογή και την επιτήρηση» των δεσμεύσεων της Τεχεράνης εντός των ορίων της συμφωνίας που υπέγραψε με έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία).

Ο Γιουκίγια Αμάνο επανέλαβε στην Αμερικανίδα πρέσβη την άποψή του ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί «μια σημαντική συνεισφορά» στην επαλήθευση του πολιτικού χαρακτήρα του ιρανικού πολιτικού προγράμματος και ότι «οι ιρανικές δεσμεύσεις τηρούνται», προστίθεται.

«Μέχρι τώρα, ο ΔΟΑΕ απέκτησε πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις που ήθελε να επισκεφθεί στη χώρα», διαβεβαίωσε ο Αμάνο τη Χέιλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού. Στα τέλη Αυγούστου, η Χέιλι είχε απαιτήσει να γίνουν επιπλέον έλεγχοι στο Ιράν, κρίνοντας τους τρέχοντες ανεπαρκείς.

«Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους με εμπεριστατωμένο και αμερόληπτο τρόπο», επανέλαβε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως η Χέιλι χαιρέτισε την «εμπειρία και τον επαγγελματισμό» του ΔΟΑΕ. Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εξέφρασε επίσης «την υποστήριξη» της Ουάσιγκτον «στις προσπάθειες του ΔΟΑΕ για την αυστηρή επαλήθευση κάθε δραστηριότητας στο πλαίσιο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν». Ακόμη, επέμεινε ότι έχει μεγάλη σημασία να προσφέρεται «πλήρης και διαφανής πρόσβαση» του ΔΟΑΕ στις ιρανικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

SHARE