Διπλωματικό πόκερ απέναντι στις προκλήσεις του «σουλτάνου» – Οι ημερομηνίες – σταθμοί του Μητσοτάκη

Ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ με στόχο να υψώσει τείχη απέναντι στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για την επιβολή νέων τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει ξεκινήσει η Αθήνα, πριν ακόμα να ανακοινωθεί η υπογραφή των μνημονίων για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής εξασφαλίζοντας ρητή αναφορά κατά των παράνομων τουρκικών ενεργειών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στα συμπεράσματα των ηγετών της Ε.Ε., ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ξεκινήσει διπλωματικό μαραθώνιο, με σκοπό τη διεθνή καταδίκη των δύο μνημονίων και την ακύρωσή τους στην πράξη.

Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση το επόμενο διάστημα. Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι εξής:

30 Δεκεμβρίου 2019

Θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας- Ιταλίας με στόχο την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο. Επιδίωξη της Αθήνας είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και στο να ξεπεράσουν τα τεχνικής φύσεως εμπόδια που υπάρχουν.

2 Ιανουαρίου 2020

Θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη η διακρατική συμφωνία για τον Eastmed, με την υπογραφή από την Ιταλία να αναμένεται να προστεθεί αργότερα. Η επίσπευση της υπογραφής, ώστε να είναι στα “όπλα” που θα έχει στις αποσκευές του ο Μητσοτάκης κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, απαντά και στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι, βάσει των τετελεσμένων που επιχειρεί να περάσει, ο Eastmed δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκρισή της.

4 Ιανουαρίου 2020

Διευρυμένη τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου στο Κάϊρο με τη συμμετοχή και της Γαλλίας. Στο επίκεντρο ενεργειακά, περιφερειακές εξελίξεις και ασφάλεια, με το Παρίσι να αποκτά έναν ιδιαίτερο ρόλο καθώς θέλει επέκταση της επιρροής του στην περιοχή και έχει εκφραστεί ρητά κατά των τουρκολιβυκών μνημονίων.

7 Ιανουαρίου 2020

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η ατζέντα είναι ευρύτερη, ωστόσο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά θα τεθούν επί τάπητος, με την Αθήνα να αναμένει εξελίξεις καθώς και τη στάση που θα κρατήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

8 Ιανουαρίου 2020

Συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας – Αιγύπτου με τις δύο χώρες να επιχειρούν επίσπευση των συνομιλιών για τον καθορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ, ενώ οι συνομιλίες πέρα από την προσπάθεια καταγραφής προόδου, στέλνουν ακόμη ένα μήνυμα στην Τουρκία.

15-16 Ιανουαρίου 2020

Eastmed Gas Forum στο Κάϊρο. Ένα ενεργειακό forum για το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου, το οποίο όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τείνει να μετατραπεί σε οργανισμό συνεργασίας και στον οποίο λαμβάνουν μέρος Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

29 Ιανουαρίου 2020

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και την Αθήνα να εκτιμά ότι έχει βρει έναν σημαντικό και ισχυρό σύμμαχο στη Γαλλία.