Διπλή η αποδοκιμασία-ήττα για το όριο ηλικίας της επίμονης προέδρου Βασιλικής Θάνου στις Ολομέλειες Αρείου Πάγου και Εισαγγελέων.

Με 40 ψήφους κατά της αύξησης ορίου ηλικίας και 25 υπέρ της ανάγκης για επιμήκυνση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών αλλά όχι άμεσα (αλλά στην αργόσυερτ6η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος), ολοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Αποδοκιμασία όμως εισέπραξε η θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και από την Ολομέλεια των Εισαγγελέων, όπου ομόφωνα ψήφισαν άπαντες – και οι δώδεκα που μετείχαν συμπεριλαμβανομένης και της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου – ότι μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών.

Η αποδοκιμασία και απομόνωση της επίμονης στο θέμα αυτό Πρόεδρου του Αρείου Πάγου και από τις δύο Ολομέλειες του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς η θέση της δεν συγκέντρωσε ούτε μία ψήφο, πρότεινε τώρα να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας, (ανάγκη άμεσης εναρμόνισης, όπως ανέφερε στο ερώτημα της προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου) θέτει πλέον θέματα σχετιζόμενα με το κύρος της και τη δυνατότητά της να αποτελεί συνθετικό στοιχείο μέσα στη Δικαιοσύνη. Οπωσδήποτε μέχρι το τέλος Ιουνίου, κατά το οποίο πρέπει να απομακρυνθεί οριστικά και αμετάκλητα από τη θέση της..

Γενικώς, δεν πέρασε η άποψη που υποστήριζε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και υποστηρίχθηκε αυτή του υπουργού Σταύρου Κοντονή που έκανε λόγο για αλλαγές μόνο με συνταγματική αναθεώρηση.
Οι δικαστές με μεγάλη πλειοψηφία έκριναν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής της συνταγματικής διάταξης που προβλέπει την αποχώρηση τους από το δικαστικό σώμα στα 67 χρόνια, πόσο δε μάλλον χωρίς την αναγκαία προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Το ερώτημα που τέθηκε σήμερα από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου διατυπώθηκε διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, δεν περιείχε τον όρο της άμεσης εναρμόνισης, δηλαδή της άμεσης ανάγκης για αλλαγή χωρίς συνταγματική αναθεώρηση.
Το νέο ερώτημα ανέφερε χαρακτηριστικά «Αν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας ώστε να προστατευτούν οι συνταγματικές διατάξεις της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας οι οποίες έχουν καταλυθεί λόγω της μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων χωρίς να τίθεται θέμα άμεσης αλλαγής».

Ολομέλεια αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου: Ομόφωνα «όχι» στη Θάνου για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης δικαστικών

Ομόφωνα «όχι» είπε και η Διοικητική Ολομέλεια των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου στο θέμα που έχει ανακύψει, μετά από την πρόταση της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.
Την σύγκληση της Ολομέλειας είχαν ζητήσει 15 από τους 17 υπηρετούντες, και τελικώς παρέστησαν στην συνεδρίαση οι 12, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι μόνο στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας.

Στην ολομέλεια τέθηκε όμως και το θέμα ποια θα είναι η στάση των ανώτατων εισαγγελέων όταν και εφόσον ανοίξει ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο εισηγητής, Κ. Παρασκευαίδης είχε την άποψη ότι όταν τεθεί θέμα αναθεώρησης, το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας πρέπει να εξεταστεί θετικά. Με την γνώμη του εισηγητή τάχθηκαν 6 αντεισαγγελείς, ενώ οι υπόλοιποι 6 υποστήριξαν ότι το θέμα αυτό στην παρούσα χρονική στιγμή είναι άκαιρο. “Όταν η βουλή των Ελλήνων κινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, θα εκφέρουμε με υπευθυνότητα την άποψή μας για το κεφάλαιο αυτό. Στο στάδιο αυτό οποιαδήποτε τοποθέτηση για την αύξηση του ορίου ηλικίας είναι άκαιρη” λένε κάθετα 6 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Της γνωμοδότησης των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου έπεται η απόφαση των Αρεοπαγιτών, οι οποίοι θα ακούσουν την ειςήγηση της προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου αλλά και του αρεοπαγίτη Γ. Σακκά. Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια των Αρεοπαγιτών είχε αναβληθεί γιατί δεν ήταν έτοιμη η αντιπρόεδρος και εισηγήτρια κ. Κιουρτσόγλου, η οποία τελικώς αντικαταστάθηκε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Ομόφωνα η Ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία της Ξένης Δημητρίου αποφάσισε ότι δεν μπορεί τώρα να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων, εάν δεν προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση που να το προβλέπει.
Αναλυτικότερα, οι 12 ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί ομόφωνα δέχθηκαν την εισήγηση του αντεισαγγελέα Κωνσταντίνου Παρασκευαΐδη, η οποία ήταν αρνητική για την παράταση -τώρα- του ορίου συνταξιοδότησης.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί περιλαμβανομένης και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αποφάσισαν:
«Η Ολομέλεια ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ’ άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».
Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς εξέφρασαν δύο απόψεις για την περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα, οι έξι αντεισαγγελείς (δεχόμενοι την εισήγηση του κ. Παρασκευαΐδη) υποστήριξαν ότι εάν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε πρέπει να γίνει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα από το 2001 που έγινε η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, ενώ οι άλλοι έξι εξέφρασαν την άποψη ότι η οποία συζήτηση για το θέμα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης είναι τώρα άκαιρη και σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια για να λάβει απόφαση σύμφωνα με τις νέες κρατούσες συνθήκες.