Δημοψήφισμα Σκόπια: Γρίφος η στάση της αντιπολίτευσης, «μάχη» στα κοινωνικά δίκτυα

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τις λεπτομέρειες της καμπάνιας υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Παρότι η εκστρατεία ξεκινά επίσημα 20 ημέρες πριν από τη ψηφοφορία και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί καθυστέρησαν λόγω καλοκαιριού, η «μάχη» στα κοινωνικά δίκτυα έχει ήδη ξεκινήσει.

Την ίδια ώρα σύγχυση φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους της αντιπολίτευσης για τη στάση που θα κρατήσει το VMRO-DPMNE στο δημοψήφισμα. Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του κόμματος Hristijan Mickoski είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί μετά από συζητήσεις με πολίτες και στελέχη του κόμματος.

Έτσι, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει από τους υποστηρικτές της να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία ή να ψηφίσουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν θα λάβουμε αυθαίρετες αποφάσεις μόνο και μόνο για να σώσουμε τις καριέρες μας» δήλωσε ο Mickoski, που έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει πως διαφωνεί με την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κυβερνών κόμμα, στο «τιμόνι» του οποίου βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ, έχει ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων και των προοδευτικών δυνάμεων έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο Hristijan Mickoski είναι ο μοναδικός που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τη θέση του κόμματός αναφορικά με το δημοψήφισμα» τόνισε σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.

«Μάχη» στα κοινωνικά δίκτυα

Κυβερνητικά στελέχη, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλούν σε κοινωνικά δίκτυα για τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει το δρόμο για την είσοδο της χώρας στην πΓΔΜ αλλά και το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ο Ζόραν Ζάεφ είχε αναρτήσει βίντεο για τη συμφωνία.

Στα πλάνα αποτυπωνόταν το πανηγυρικό κλίμα στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας σε αρκετές πόλεις της πΓΔΜ. «Είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τους Σκοπιανούς από αυτά που τους χωρίζουν» έγραψε τότε σε κοινωνικά δίκτυα ο Ζόραν Ζάεφ.

Κυβερνητικά στελέχη προτρέπουν, επίσης, τους πολίτες να διαβάσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Ο πανεπιστημιακός Nikola Dujovski, όπως μεταδίδει το Ibna, εξέφρασε την άποψη πως η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο ενεργή και να λανσάρει την καμπάνια της το συντομότερο δυνατό. Και αυτό, όπως είπε ο ίδιος, επειδή οι πολίτες δεν έχουν «επαρκή πληροφόρηση».

Με τη σειρά του, ο Bashkim Selmani, με ειδικότητα τις πολιτικές επιστήμες, έκανε λόγο για μια «χαοτική κατάσταση στα κοινωνικά δίκτυα».

«Οι χρήστες πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης» εξηγεί ο ίδιος, και συμπληρώνει: «Ο αριθμός των οργανώσεων που γίνονται υποχείρια πολιτικών κομμάτων για την επίτευξη των στόχων τους αυξάνονται. Αυτό το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή εξαπάτησης».

Κόντρα για τους εκλογικούς καταλόγους

Παρότι η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη χτυπήσει «κόκκινο», έχει ξεσπάσει… ντιμπέιτ για τους εκλογικούς καταλόγους.

Με βάση την απογραφή του 2002, η πΓΔΜ έχει 2,1 εκατομμύρια κατοίκους ενώ οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν 1,8 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Η ΜΚΟ «CIVIL» έχει καταγγείλει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι «χειραγωγούνται» ενώ εμφανίζονται και ψηφοφόροι σε διευθύνσεις που δεν υπάρχουν. Μάλιστα, η εν λόγω οργάνωση έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και την Εκλογική Επιτροπή να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ψηφοφόροι-φαντάσματα στις λίστες. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ibna, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Oliver Derkoski απάντησε ότι ο αριθμός του 1,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων είναι ρεαλιστικός. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχουν “φαντάσματα” στους εκλογικούς καταλόγους» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

O υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Oliver Spasovski, δήλωσε σήμερα στο ΜΙΑ ότι η κατάσταση στη χώρα είναι σταθερή αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν κάποιες «δυνάμεις» που βλέπουν «ευκαιρίες για να επιτύχουν στους στόχους τους, που είναι να θέσουν εμπόδια στην είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μηνύματα στήριξης της συμφωνίας από Ευρώπη και ΗΠΑ

Τις περασμένες ημέρες, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι μια απόφαση ανάμεσα σε έναν μελλοντικό δρόμο που προσανατολίζεται στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με οφέλη για τους πολίτες όπως η δημιουργία ενός κράτους δικαίου, αυξημένη ελκυστικότητα για τους ξένους επενδυτές, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης- και σε ένα δρόμο που θα οδηγήσει προς την απομόνωση, τη στασιμότητα και την απώλεια ευκαιριών για τη βελτίωση και την πρόοδο σε κρίσιμους τομείς» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο σκοπιανό πρακτορείο MIA.

Τη στήριξή της στη συμφωνία εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ.

Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισαν τη σημασία του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για ένα «όργανο της δημοκρατίας» που αποτυπώνει το όραμα των πολιτών για το μέλλον της χώρας τους.

39921209 248516719025292 537662826659971072 n
Πηγή: EPA/HAYOUNG JEON

Στήριξη για την πορεία ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ έλαβε από τις ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του για να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας στην πΓΔΜ, η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το ΝΑΤΟ αλλά και το επερχόμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, η συνάντηση ήταν παραγωγική και άκρως «υποστηρικτική» για τα σχέδια των Σκοπίων. Όπως γράφει το Ibna, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει πλέον την προσοχή της στο δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της πΓΔΜ προχώρησε και σε σειρά άλλων επαφών στις ΗΠΑ, με στόχο να ενισχύσει τις θέσεις της χώρας του.

Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ και τον επικεφαλής της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκής και περιφερειακής ασφάλειας της Γερουσίας, γερουσιαστή Ρον Τζόνσον για την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων, και συζήτησε τις υποχρεώσεις αλλά και τις προοπτικές, που ανοίγονται.