Δημήτρης Τζανακόπουλος: Φέτος έξοδος από πρόγραμμα, εκλογές το 2019

Η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση της εξόδου από το πρόγραμμα, με ορίζοντα τις εκλογές το 2019. Αυτό επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και το χρονοδιάγραμμα ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, τόνισε πως “η συζήτηση έχει προχωρήσει πάρα πολύ σε μια σειρά από τομείς: και σε ό,τι αφορά στο χρέος και σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και ως προς την 4η αξιολόγηση, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη πρόοδος”.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι ακόμη ότι «επομένως πλέον το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση απ’ όλες τις μεριές και πολιτική βούληση υπάρχει», παραπέμποντας στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και τη στάση της κυβέρνησης.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που θα μας οδηγούσαν σε καθυστερήσεις» εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας παρουσιάστηκε στο EG και χαιρετίστηκε από όλα τα κράτη-μέλη ως ένα πολύ θετικό βήμα εκ μέρους της χώρας μας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σημείωσε ακόμη ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία θα γίνει με βάση τους όρους που περιγράφονται στο καταστατικό του ESM και του ΔΝΤ και θα προσομοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτή που υπάρχει για τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα. Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως “αν η δημοσιονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει, θα μπορούσαμε αργότερα να λάβουμε μέτρα για τη χαλάρωση πολιτικών λιτότητας”, προσθέτοντας ότι όμως τέτοιο θέμα στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα δεν υπάρχει.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές τώρα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι υπάρχει μια «πολύ μεγάλη αντίφαση» ανάμεσα σε αυτό το αίτημα και εκείνο που είχε θέσει πριν από λίγο καιρό για αναθεώρηση του Συντάγματος. Ερμηνεύοντας την κίνηση αυτή της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι «εντάσσεται προφανώς σε μια πολιτική της επιλογή να στρίψει προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της ΝΔ, προφανώς υποχωρώντας και στις πιέσεις που της ασκεί στο κόμμα της ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος».

Στο ερώτημα για το εάν ο κ. Μαρινάκης είναι ο “καθοδηγητής” του κ Μητσοτάκη, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις εφημερίδες του κ. Μαρινάκη οι οποίες δίνουν τον τόνο και στην ουσία στρώνουν το χαλί στη ΝΔ σε μια σειρά από ζητήματα είτε πρόκειται για διάφορα ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν δήθεν “σκάνδαλα”, είτε πρόκειται με τη στενή έννοια για την πολιτική γραμμή, την οποία στη συνέχεια ξεσηκώνει ο κ. Μητσοτάκης».

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την πρακτική συγκαταλέγονται και άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που όλα μαζί, όπως είπε, «συγκροτούν αυτό το “μαύρο μέτωπο” της παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος, που επιδιώκει με οποιονδήποτε τρόπο να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση και τη χώρα με μοναδικό στόχο την παραγωγή καταστάσεων που θα μπορούσαν να αποβούν πολιτικά αξιοποιήσιμες από τον κ. Μητσοτάκη».