Δικαστές και Αστυνομικοί κατά Πολάκη: Οι παρεμβάσεις του θυμίζουν άλλες εποχές

Σε αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και με τους Δικαστές εξελίσσονται οι υποδείξεις Πολάκη για το πώς πρέπει να λειτουργούν.

Μετά την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που κατηγόρησε τον κ. Πολάκη για συνταγματική ασέβεια, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι οι παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη θυμίζουν άλλες εποχές «Η νομοθεσία ισχύει από τον πρωθυπουργό ως τον τελευταίο πολίτη, εκτός αν αυτό αλλάζει σήμερα… Να μας το πουν τότε» σχολίασε.

«Ο κ. Πολάκης, και ο κάθε Πολάκης, πρέπει να νομοθετεί, όχι να υποδεικνύει… Αν είχε παράπονα ας έπαιρνε τον αρμόδιο υπουργό, όχι να λέει δημοσίως τι θα πρέπει να κάνουν οι αστυνομικοί και οι δικαστές… Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών.

«Υπουργοί αφήνουν το ρόλο τους να νομοθετούν και προσπαθούν να υποδείξουν πως πρέπει να ενεργεί η αστυνομία και το δικαστικό σώμα… Η ΕΛΑΣ ενεργεί βάσει νομοθεσίας, νόμοι υπάρχουν και πρέπει να τηρούνται, όπως για όλους τους πολίτες. Υπήρχε μήνυση (κατά της διεύθυνσης του νοσοκομείου Τρικάλων) και οι αστυνομικοί εκτέλεσαν την αυτόφωρη διαδικασία βάσει της δικαστικής νομοθεσίας» εξήγησε ο κ. Γερακαράκος.

«Η αστυνομία είναι ο θεματοφύλακας των θεσμών, αν υπάρχουν σκοπιμότητες, τις διαχειρίζονται οι πολιτικοί. Ο καθένας να κοιτάει τη δουλειά του σε ημέρες κρίσης» κατέληξε με νόημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών.

Να αφήσει τους θεσμούς να λειτουργήσουν μακριά από σκοπιμότητες κάλεσαν την Τετάρτη την κυβέρνηση οι αστυνομικοί, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας εναντίον τους. Οι αστυνομικοί κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι επιτίθεται με ευκολία στους ανθρώπους που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους. Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση κατά του κ. Πολάκη από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Για συνταγματική ασέβεια και νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κατηγορούν τον Παύλο Πολάκη οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί με κοινή τους ανακοίνωση.

«Κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας» ξεκαθαρίζουν οι Ενώσεις των δικαστικών και των εισαγγελέων στην οργισμένη αντίδρασή τους.

Παράλληλα, προειδοποιούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για τις νομικές συνέπειες των λεγομένων του, αναφέροντας ότι έχει «έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολάκης ισχυρίστηκε ότι το παραδικαστικό κύκλωμα, στο οποίο είχε αναφερθεί παλιότερα, αποδεικνύεται επειδή δικαστής εξέδωσε προσωρινή απόφαση ανάκλησης απόφασης του υπουργείου Υγείας για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στα νοσοκομεία μέχρι την απόφανση του ΣτΕ. Ωστόσο, ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου Τρικάλων, συνελήφθησαν, επειδή αγνόησαν τη δικαστική απόφαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με ανάρτησή του στο Facebook, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο δικαστικό σώμα και την Αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση οι αστυνομικοί έδρασαν ως το «μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας».

Διαμήνυσε δε, «προς πάσα κατεύθυνση» ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας «θα εφαρμοστεί και θα γίνει ό,τι χρειαστεί νομοθετικά γι’ αυτό».

Η ανακοίνωση δικαστών και εισαγγελέων αναλυτικά:

«Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του Yπουργού Πολάκη, με αφορμή την υπόθεση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους. Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτές εκτός του ότι μαρτυρούν έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους , είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς και αγνοούν ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνιστώσα και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις δημοκρατικές χώρες.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ»