Διεθνή ΜΜΕ: «Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων ίσως εκληφθεί ως χειρονομία καλής θέλησης του Ερντογάν προς την Ευρώπη»

To γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία και η επιστροφή τους στην πατρίδα τους μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία.

To αμερικανικό δίκτυο ABC τονίζει ότι «η απρόσμενη απελευθέρωση» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών «χαλάρωσε τις εντάσεις μεταξύ των γειτόνων και ιστορικών αντιπάλων»


Οι Financial Times σημειώνουν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να απελευθερώσει τους άνδρες, με την Άγκυρα να κατηγορεί την Ένωση για ανάμειξη στις δικαστικές της υποθέσεις. Η απελευθέρωσή τους τώρα ίσως εκληφθεί ως χειρονομία καλής θέλησης προς την Ευρώπη καθώς ορισμένες κυβερνήσεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας εν μέσω μιας νομισματικής κρίσης που οδήγησε τη λίρα στην απώλεια του ενός τετάρτου της αξίας της αυτόν τον μήνα».

Ενώ η επίσης βρετανική Daily Mail κάνει αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την παρατεταμένη κράτηση των δύο αξιωματικών, υπογραμμίζοντας ότι είχαν περάσει κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος στη διάρκεια περιπόλου εν μέσω κακοκαιρίας και χαμηλής ορατότητας.

«Τουρκία: Η δικαιοσύνη διατάσσει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών», μετέδωσε η γαλλική Figaro υπογραμμίζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή.

To ιταλικό πρακτορείο Τύπου Askanews σημειώνει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν μεν ελεύθεροι, «αλλά παραμένουν κατηγορούμενοι για απόπειρα κατασκοπείας».

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε την είδηση με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση πολλών εφημερίδων.

Στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Tagesschau του ARD αναφέρεται: «Η Τουρκία αποφυλακίζει δυο έλληνες στρατιωτικούς. […] Ωστόσο η δίκη των δυο ανδρών θα συνεχιστεί.(…)
Η τουρκική δικαιοσύνη τους κατηγορεί για απόπειρα κατασκοπείας. Το δικαστήριο στην Αδριανούπολη είχε απορρίψει κατ’ επανάληψη την αποφυλάκιση των στρατιωτικών λόγω κινδύνου διαφυγής».

Οι ανταποκρίσεις αναφέρονται διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μια πράξη δικαιοσύνης».

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναφέρει: «Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για ομήρους. Διότι από την άλλη πλευρά βρίσκονται στην Ελλάδα οκτώ Tούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είχαν καταφύγει στη γειτονική χώρα».