Διεθνής προσπάθεια σταθεροποίησης της Λιβύης με τη σκέψη στα πετρέλαια, το Ισλαμικό Κράτος και τους μετανάστες προς Ευρώπη

Του Νίκου Αθηναίου 18—5-2016

Μια πολύ σημαντική συνάντηση υπουργών Εξωτερικών από 21 χώρες, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΟΗΕ και του υποστηριζόμενου από τον Οργανισμό Λίβυου Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σεράτζ έγινε στη Βιέννη χθες με θέμα την παροχή εξοπλισμού και εκπαίδευσης στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα αυτή, και τον έλεγχο των μεταναστών που φεύγουν από Λιβύη προς Ιταλία.

Ο ΟΗΕ δεν έχει αντίρρηση να άρει μερικώς το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη που ισχύει από το 2011, δηλαδή, μόνο για την Τρίπολη όπου εδρεύει η Κυβέρνηση Σεράτζ. Θα πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Το αίτημα για εξοπλισμό και εκπαίδευση των Λίβυων προσυπογράφουν, όπως φάνηκε στη Βιέννη, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα της οποίας εκπρόσωπος ήταν παρών. Ο Λίβυος Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη που πρέπει να ξεριζωθεί – σήμερα το ΙΚ κατέχει το μεσογειακό λιμάνι της Σύρτης – και τόνισε ότι η βοήθεια που θα λάβει δεν αποτελεί «εσωτερική παρέμβαση» στα θέματα της χώρας του.

Η Λιβύη έχει ουσιαστικά δύο κυβερνήσεις, μία υπό τον Σαράτζ στην Τρίπολη, και μία στο Τομπρούκ, που έχει την υποστήριξη τουλάχιστον των ΗΑΕ και της Αιγύπτου. Ουσιαστικός ηγέτης της τελευταίας είναι ο Στρατηγός Καλίφα Χαφτάρ με πολλές επιτυχίες στον πόλεμο κατά του ΙΚ. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν διαφορές για το μοίρασμα του πετρελαίου και άλλα οικονομικά θέματα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους άλλους διπλωμάτες στη Βιέννη να καταβληθεί κοινή προσπάθεια προκειμένου άμεσα να ενσωματωθεί ο Στρατηγός Χαφτάρ με την ομάδα Σεράτζ και έτσι να αποφευχθεί εμφύλιος στη χώρα, που όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα για καλά, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο εξοπλισμός που θα δοθεί στη Λιβύη να καταλήξει στα χέρια τρομοκρατών. Βέβαια, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει αυτομάτως με την άρση του εμπάργκο των εξοπλισμών στη Λιβύη αφού όπλα που θα δοθούν για να καταπολεμηθεί το ΙΚ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εμφύλια διαμάχη αν δεν τα βρουν οι δύο κυβερνήσεις και επικρατήσει ηρεμία στη χώρα.

Να σημειωθεί, ότι μετά από το λυντσάρισμα του Καντάφι μεγάλα φορτία οπλισμού πέρασαν στα χέρια της αλ Κάιντα και τη Μπόκο Χαράμ σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Γαλλία, Ιταλία και Αγγλία διατηρούν μονάδες ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν στείλει ειδική ομάδα συμβούλων με στόχο τη συλλογή πληροφοριών κυρίως σε ότι αφορά πιθανούς στόχους βομβαρδισμών εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών.