Διένεξη διαρκείας για την πιστοληπτική γραμμή

Η κυβέρνηση αναμένει σήμερα την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι εξελίξεις ωστόσο στο πεδίο της οικονομίας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και η εντεινόμενη κόντρα κυβέρνησης – διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλούν ανησυχία.

Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει προβληματισμός ότι οι εξελίξεις στην οικονομία θα επιστρέψουν σύντομα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όχι με θετικό τρόπο.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης των δανειστών, στέλεχος της Κομισιόν, έκανε λόγο από το διεθνές συνέδριο των Δελφών για αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, αλλά και πρόσθετα μέτρα που θα συνοδεύουν τις αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους, καθώς όπως είπε οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι επαρκείς.

Η παρέμβαση Κοστέλο έχει σημασία, διότι η Κομισιόν είναι η πλέον φιλική προς την κυβέρνηση πλευρά στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, όταν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν δώσει το «πράσινο φως» για «καθαρή έξοδο» δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.

Κόντρα με Στουρνάρα

Σε αυτό το κλίμα, η διένεξη διαρκείας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή την πιστοληπτική γραμμή στήριξης επιβαρύνει το κλίμα, πολύ περισσότερο που έγινε βασικό θέμα στο φόρουμ των Δελφών, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ένα συνέδριο όπου έχει στραμμένο το βλέμμα της η διεθνής κοινότητα και οι αγορές, το τελευταίο τετραήμερο.

Από τους Δελφούς, το Σάββατο το βράδυ ο πρωθυπουργός, εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας κάνοντας λόγο για «επιμονή (σ.σ. υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης) από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

Τι λέει δηλαδή δημοσίως ο κ. Τσίπρας; Ότι ο κ. Στουρνάρας τάσσεται υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος, παραβαίνοντας τις εντολές του προϊσταμένου του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Την επόμενη ημέρα, από το ίδιο βήμα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τη θέση του υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης με τη φράση «η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραβλέπει το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η προληπτική γραμμή στήριξης, διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού».

Συνέχισε κόντρα στο πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η χώρα θα παραμείνει σε ισχυρή εποπτεία έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους, το οποίο σημαίνει ότι θα διαρκέσει πολύ καιρό», κατήγγειλε ότι «επιχειρείται ο υποβιβασμός της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Διοικητή της πράγμα που είναι «λάθος».

Είπε πως «λυπάται πολύ για τη χώρα» και σημείωσε ότι «η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών αποτελεί τεράστιο κέρδος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες επειδή μένουν αμέτοχες από την πολιτική και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε αυτή την ανεξαρτησία».

Διεμήνυσε δε προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται εντολές από κανέναν».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρείται πως ο κ. Στουρνάρας υπονομεύει την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμά ότι προτάσσει την «καθαρή έξοδο» για το πολιτικό της αφήγημα, διακινδυνεύοντας το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο ρόλος Δραγασάκη

Τα ερωτηματικά πληθαίνουν και η έλευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε ρόλο άμεσου συνομιλητή του κ. Στουρνάρα, δεν παραπέμπουν σε εκτόνωση, παρά το ήπιο ύφος του.

Ο κ. Δραγασάκης – όπως διεμήνυσε και το Σαββατοκύριακο με συνέντευξή του στην Αυγή αλλά και την ομιλία του στους Δελφούς – είναι φανατικά κατά της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχει αφήσει υπόνοιες και υπαινιγμούς εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δραγασάκης δεν είναι αντίθετος και με την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης που λέει – εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορεί να διώξει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας – ότι αν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία, οφείλει να παραιτηθεί.

SHARE