Διατροφή & γονιμότητα: Τι πρέπει να αποφεύγει μια γυναίκα

Οι γυναίκες που τρώνε συχνά φαστ φουντ και λίγα έως καθόλου φρούτα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυοι και έχουν μικρότερες πιθανότητες να «πιάσουν» παιδί μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλερ Ρόμπερτς του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Human Reproduction (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή), μελέτησαν σχεδόν 5.600 γυναίκες που δεν είχαν γεννήσει στο παρελθόν.

Σε σχέση με τις γυναίκες που ποτέ ή σπάνια έτρωγαν πρόχειρο φαγητό από ταχυφαγείο (μπέργκερ, πίτσες, σνακ κ.ά.), όσες το έκαναν τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα χρειάστηκαν κατά μέσο όρο έναν μήνα παραπάνω για να μείνουν έγκυοι.

Σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν φρούτα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, όσες έτρωγαν μόνο μία έως τρεις φορές τον μήνα, χρειάστηκαν περίπου μισό μήνα περισσότερο για να συλλάβουν παιδί.

Μεταξύ των γυναικών που έκαναν τη μικρότερη κατανάλωση φρούτων, ο κίνδυνος υπογονιμότητας (πάνω από ένα έτος για να «πιάσουν» παιδί) ήταν 12% έναντι 8% του μέσου όρου των γυναικών. Μεταξύ όσων γυναικών έτρωγαν το περισσότερο φαστ φουντ, οι πιθανότητες υπογονιμότητας ήταν 16% έναντι 8%.

Oσον αφορά τα πράσινα λαχανικά και τα ψάρια, η έρευνα δεν έδειξε ότι επιταχύνουν την εγκυμοσύνη.