Διαμάχη της Apple με το FBI για την ασφάλεια των δικτύων με αφορμή το κινητό ενός τρομοκράτη- Facebook και Twitter στο πλευρό της εταιρείας.

Ένα μείζον θέμα έχει προκύψει στο χώρο του διαδικτύου. Τι προέχει; Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων ή ασφάλεια της κοινωνίας;

Ωστόσο εταιρείες όπως η Apple, το facebook και το Twitter επιμένουν ότι η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων οδηγεί σε παραβίαση της ασφάλειας και της κοινωνίας.
Στη λογική αυτή έχει φουντώσει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του FBI και της Apple για το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, με το Facebook και το Twitter να δηλώνουν ότι συμμερίζονται τη θέση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, τόσο το Facebook όσο και το Twitter ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «στέκονται στο πλευρό» της Apple και ότι θα «πολεμήσουν με σθένος» κάθε απόπειρα για παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ διέταξε την Apple να συνεργαστεί με τις αρχές προκειμένου να παρακαμφθεί η ηλεκτρονική προστασία ενός iPhone, το οποίο ανήκε στον Σιέντ Ριζουάν Φαρούκ, δράστη της μαζικής δολοφονίας σε νοσοκομείο του Σαν Μπερναντίνο τον Δεκέμβριο του 2015. Με το αίτημά του το FBI επιδίωκε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα της συσκευής του Φαρούκ.

«Καταδικάζουμε την τρομοκρατία και εκφράζουμε την πλήρη συμπόνοια μας στα θύματα της τρομοκρατίας», αναφέρει το Facebook σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. «Εκείνοι που επιδιώκουν να επαινέσουν, να προωθήσουν ή σχεδιάζουν τρομοκρατικές ενέργειες δεν έχουν καμία θέση στις υπηρεσίες που παρέχουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να πολεμούμε με σθένος ενάντια στις απαιτήσεις που ζητούν από τις εταιρείες να αποδυναμώσουν την ασφάλεια των συστημάτων τους. Αυτές οι απαιτήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ανατριχιαστικό δεδικασμένο, ενώ παράλληλα θα παρεμποδίζει τις προσπάθειες των εταιρειών να παρέχουν ασφάλεια στα προϊόντα τους».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της η εφημερίδα The Guardian, ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσι, ανάρτησε πριν λίγη ώρα το εξής:

«Στεκόμαστε στο πλάι του Τιμ Κουκ και της Apple (και τον ευχαριστούμε για την ηγεσία του)».
Αυτό που φαίνεται να φοβίζει περισσότερο τις τεχνολογικές εταιρείες είναι ότι εάν υποχωρήσουν σε αυτή την απαίτηση του FBI, τι θα σταματούσε τότε τις αρχές από το να αναγκάσουν την Apple ή την Google να «εμφυτέψει» spyware στη συσκευή κινητής τηλεφωνίας κάποιου υπόπτου, υποστηρίζουν οι δικηγόροι.

Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, τόσο το FBI όσο και ο Λευκός Οίκος δήλωσαν ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση οι ερευνητές ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για το κινητό τηλέφωνο του Φαρούκ.

Η κίνηση αυτή του Facebook και του Twitter επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες μοιράζονται μια κοινή άποψη όσον αφορά την επιτήρηση και δείχνει συσπείρωση για τη συγκεκριμένη διαμάχη με την αμερικανική κυβέρνηση.

Ανεξάρτητα όμως με το τι τέλος θα έχει η διαμάχη της Apple με το FBI η ουσία είναι ότι το πρόβλημα έχει τεράστιες διαστάσεις και αναμένεται να απασχολήσει ΜΜΕ, πολιτικούς και επιστήμονες για τα επόμενα χρόνια.

SHARE