Διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, μετά τις ασυνέπειες της Άγκυρας και τους εκβιασμούς Ερντογάν ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε παράκρουση. Αναρωτιέται τώρα ποιος είναι πιο βάρβαρος; Το Κράτος του Ισραήλ ή ο Αδόλφος Χίτλερ;

Νέα πρόκληση στις σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και αποφασιστική στάση από τις Βρυξέλλες. Την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο ψηφίσματος, το οποίο τέθηκε ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος.

Το ψήφισμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα περάσει καθώς οι επικεφαλής όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν υπέρ του παγώματος.

Η απόφαση έρχεται σε μια πολύ κακή στιγμή για την Τουρκία με την ευρωπαϊκή της εικόνα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνεται όλο και πιο θολή. Πολλοί μάλιστα -ανάμεσα στους οποίους και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ- να συνδέουν τη σημερινή απόφαση για απόσυρση του νομοσχεδίου για τους βιασμούς ανηλίκων με το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Η Διάσκεψη των Προέδρων είχει αποφασίσει προ ημερών την έκδοση του ψηφίσματος, ενώ ήδη τέσσερις πολιτικές ομάδες είχαν θέσει θέμα αναστολής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υπό το φως της κατάλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και των σαρωτικών συλλήψεων δημοσιογράφων και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε «τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας και σημείωσε ότι «θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως μέλος της Ε.Ε.», επαναφέροντας τη γνωστή θέση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζάνι Πιτέλα, ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν προσωρινά». Ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» και ότι η πόρτα για την Τουρκία και τον λαό της παραμένει ανοικτή «όχι όμως και αυτή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επί του παρόντος».

Στην ίδια γραμμή και οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι αποτέλεσαν την πρώτη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής που ζήτησε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ξεκάθαρη θέση προς την ίδια κατεύθυνση πήρε και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία έχει καλέσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τα κράτη-μέλη «να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου», να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να τερματίζουν τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητούν εξάλλου και οι Πράσινοι μέσω της επικεφαλής Ρεμπέκα Χαρμς.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και την Κίτι Πίρι, εισηγήτρια για την Τουρκία, ακύρωσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επειδή «διαφώνησαν με το σχήμα των συναντήσεων».
«Εξαιτίας διαφορών ως προς το σχήμα των συναντήσεων, ο πρόεδρος Σουλτς, σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές Μπροκ και Πίρι, αποφάσισαν να ακυρώσουν την επίσκεψη έως ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφερόταν σε εκείνη την ανακοίνωση του ΕΚ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε παράκρουση. Αναρωτιέται τώρα ποιος είναι πιο βάρβαρος; Το Κράτος του Ισραήλ ή ο Αδόλφος Χίτλερ;

Υποτίθεται ότι αναζητούσε ένα νέο κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας με το Κράτος του Ισραήλ, μετά τις τεταμένες σχέσεις του με την Άγκυρα. Κάτι προσωρινό και επιφανειακό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ξαφνικά ότι «αναρωτιέται ποιος είναι πιο βάρβαρος» μεταξύ του Χίτλερ και του Ισραήλ στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ από ένα ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο. Επιστροφή στην αντιπαλότητα και τις τεταμένες σχέσεις, σε αντίθεση με την πολιτική συνεργασίας και φιλίας που έχει η Ελλάδα απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και απέναντι στην Παλαιστίνη και τον Αραβικό κόσμο.

Τον Ιούλιο του 2014 εν μέσω της επέμβασης των Ισραηλινών στη Γάζα ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι «ξεπέρασε τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα», προκαλώντας σάλο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν την ώρα που οι δύο χώρες φαίνεται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους έπειτα από έξι χρόνια.

Αυτή τη φορά ο Ερντογάν δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 ότι «γνωρίζει πολύ καλά» πόσο ευαίσθητο θέμα είναι να αναφέρεται στον Χίτλερ, ο οποίος ευθύνεται για τη συστηματική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν εγκρίνω αυτό που έκανε ο Χίτλερ, όμως δεν εγκρίνω ούτε αυτό που κάνει το Ισραήλ. Όταν πρόκειται για τον θάνατο τόσων ανθρώπων, διερωτώμαι ποιος είναι πιο βάρβαρος».

Επαναλαμβάνοντας την φιλοπαλαιστινιακή του ρητορική που είχε μετριάσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι του «είναι αδύνατο να ξεχάσει τους εκατοντάδες, τους χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν όταν (ο ισραηλινός στρατός) επιτέθηκε στη Γάζα» το 2014. Μια διαμάχη η οποία ήθελε να κλείσει το Ισραήλ και έδειχνε ότι ανταποκρίνεται σε αυτό ο αμετανόητος τελικά Ερντογάν.