Δηλώσεις Αμερικανών επισήμων για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις

Αμερικανός Πρέσβης κ. Ντέιβιντ Πιρς στην Αθήνα: Η αμερικανική θέση σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει.

Προφανώς ύστερα από δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που ερμήνευαν την τελευταία θέση του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ως αλλαγή θέσης, με ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της η Αμερικανική Πρεσβεία αποσαφηνίζει:

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα κ. Ντέιβιντ Πιρς δήλωσε με έμφαση σήμερα [28/4] ότι η αμερικανική θέση έναντι του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει. Ο κ. Πρέσβης σημειώνει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να παροτρύνουν την Ελλάδα να επιταχύνει το πρόγραμμα για τη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους, αφού αυτές μπορούν να τονώσουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Επίσης, ο κ. Πιρς υπογράμμισε τη θέση των Αμερικανικής Κυβέρνησης ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να ολοκληρώσει τη δέσμευσή της να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο δρόμο μέσω της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Πρέσβης κ. Πιρς είπε συγκεκριμένα: «Η θέση της Αμερικανικής Κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Δηλώσαμε επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιστρέψουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Δηλώσαμε επίσης επανειλημμένα την υποστήριξή μας στην έκκληση του ΔΝΤ προς τους ‘Έλληνες να πραγματοποιήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις, και για ουσιαστική ανακούφιση τους χρέους. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης και για συμφωνία ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα χωρίς καθυστέρηση».

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε τα ακόλουθα στην Ουάσιγκτον ύστερα από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία χθες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Τζέικομπ Λιου:

«Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου μίλησε στο τηλέφωνο σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Υπουργός Λιου και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας συζήτησαν πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα, το ΔΝΤ, και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να συνεργαστούν για να ολοκληρώσουν την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, και να βρουν βιώσιμο δρόμο προόδου χωρίς καθυστέρηση. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, και πρόσθεσε ότι όλα οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να είναι ευέλικτες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με επιτυχία».