Δεν τόλμησε η ΕΕ: 18 Μαρτίου οι αποφάσεις

synodosΔεν τόλμησε η ΕΕ-Για τις 18 Μαρτίου αναβλήθηκαν οι αποφάσεις για το προσφυγικό- Πρωθυπουργοί ζήτησαν χρόνο για διαβουλεύσεις με τα κοινοβούλιά τους

Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν τόλμησαν να πάρουν ριζικές αποφάσεις για το προσφυγικό. Ανέβαλαν τις τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό και τη Συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία για τις 18 Μαρτίου στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, με τη δικαιολογία ότι θέλουν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν της προτάσεις της Άγκυρας.

Οι μαραθώνιες συζητήσεις ολοκληρώθηκαν στη 01.30 το πρωί ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει αναλάβει έως την επόμενη Σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου να βρει σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι έγινε ένα βήμα μπροστά αλλά παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα μπροστά για να βρεθεί λύση στο προσφυγικό τονίζοντας ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το πρόβλημα αφορά μόνο τους πρόσφυγες και τις χώρες που διέρχονται. Γιατί, όπως επισήμανε αν επικρατήσει αυτή η λανθασμένη αντίληψη θα το πληρώσει όλη η Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ενώ υπήρξε σύγκλιση σε ένα προσχέδιο, ορισμένοι πρωθυπουργοί δήλωσαν ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να υπογράψουν αυτού του ύψους την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία ( η Άγκυρα ζητάει 3 δις έως το 2018 με προοπτική διπλασιασμού του ποσού) και ότι πρέπει να πάρουν έγκριση από τα Κοινοβούλιά τους.

Από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής προκύπτει ότι η Ελλάδα θα πάρει έως το 2020, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα, 400 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε μετά τη Σύνοδο ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο με τα μέτρα για το προσφυγικό.

Στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες περιγράφουν την κατάσταση και πώς θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα τέλος το προσφυγικό πρόβλημα στη βαλκανική χερσόνησο.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το προσφυγικό έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η χώρα και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε πως η Τουρκία έχει λάβει ήδη μία σειρά μέτρων για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών. «Η Τουρκία πίεσε να δοθούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη συμφωνηθεί», είπε η Μέρκελ.

Σημείωσε ότι η πλευρά της Τουρκίας πρότεινε, όλοι οι μετανάστες που έρχονται παράνομα στα νησιά της Ελλάδας, να τους δέχονται πίσω και να υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δηλαδή, για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία, έναν θα δέχεται και η Ευρώπη.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση, εάν υλοποιηθεί, είναι ικανή να διασπάσει το προσφυγικό πρόβλημα. Σημείωσε πως η Τουρκία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα.

Ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και στις δηλώσεις του έδωσε μεγάλη σημασία στα hot spots και συνέδεσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ελευθερία του Τύπου στο οποίο έδωσε μεγάλη έμφαση.