Δεν θα συμμορφωθεί το Μαξίμου στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριο: «Αντισυνταγματικές οι περικοπές κύριων και επικουρικών προκαταβολικά, από το 2019».

Τα ίδια είχε γνωμοδοτήσει , καταδικάζοντας για τους άθλιους νόμους, συνταξιοδοτικούς και ασφαλιστικούς τρόπους, του Γ. Κατρούγκαλου. Χωρίς η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου,(όπως και σε άλλες περιπτώσεις γνωμοδοτήσεων) να τη λάβει υπόψη της και να συμμορφωθεί με το Ανώτατο Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου δυναμιτίζει τα κυβερνητικά σχέδια για μελλοντικές περικοπές

Τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 – στα συμφωνηθέντα της κυβέρνησης με τους θεσμούς – έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες αντισυνταγματικές η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας αλλά οι αποφάσεις του δεν θεωρούνται υποχρεωτικές από τις Κυβερνήσεις, όπως του Συμβουλίου Επικρατείας , στο οποίο συνήθως καταφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι που δικαιώνονται στον πρώτο βαθμό αυτό.

Η Ολομέλεια, η οποία εκλήθη κατά το Σύνταγμα και το νόμο να αποφανθεί επί των μελλοντικών περικοπών γνωμοδότησε ότι οι εν περικοπές είναι αντίθετες με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη επίσης ότι εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί νομοσχεδίου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος για περικοπέςύστερα από δύο χρόνια χωρίς αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η απόφαση- γνωμοδότηση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμάται ότι μπορεί να δυναμιτίσει τα κυβερνητικά σχέδια, καθώς δεν είθισται να ψηφίζονται μέτρα τα οποία εκ των προτέρων έχουν κριθεί αντίθετα με το Σύνταγμα.

Σεε ανεπίσημες διαρροές από το Μαξίμου υποστηρίχθηκε ότι δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της πρότασης αυτής και μάλιστα όταν δυσκολεύει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την πορεία εξόδου από τα Μνημόνια.