Δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία Τσίπρα για διακυβέρνηση τετραετίας.

Γιατί τα ξένα ΜΜΕ θεωρούν λύτρωση τις πρόωρες εκλογές. Δύσπιστες οι προβλέψεις του Πρωθυπουργού για εκλογές το Φθινόπωρο του 2019, αφού προηγηθούν τον Μάϊο οι αυτοδιοικιτικές.

Την αλλαγή προς την ανάκαμψη υποσχέθηκε στη Βουλή ο Τσίπρας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017. Θα παραμείνει πρωθυπουργός; «Άρωμα» εκλογών βλέπει γερμανική εφημερίδα μαζί με άλλες παράλληλες ανταποκρίσεις και προβλέψεις πρακτορείων και διεθνών ΜΜΕ, οι οποίες ομιλούν για αποτυχία και άλλων στόχων της Κυβέρνησης στην Οικονομία, τα δημοσιονομικά, τις συντάξεις και τις σχέσεις με την Ευρπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ρύθμιση του μεγάλου Χρέους της χώρας. Απαισιόδοξες επίσης για τις επενδύσεις, τις νέες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα και στις εργασιακές σχέσεις, όπως επίσης και για τον δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές μέσα στο 2017.Παράλληλα, αρκετές γερμανικές εφημερίδες κάνουν αναφορά στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2107 το βράδυ του Σαββάτου από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και δίνουν έμφαση σε μια αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρόκειται για τον πρώτο αναπτυξιακό προϋπολογισμό από τότε που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα.

Προϋπολογισμός και πρόωρες εκλογές

Η Tagesspiegel του Βερολίνου ανατρέχει σε παλαιότερα μεταμεσονύχτια «καρδιοχτύπια» των ευρωπαίων εταίρων, όταν η κρίση ήταν στο απόγειό της, για το κατά πόσο θα περνούσαν τα μέτρα λιτότητας, από τα οποία κρινόταν και η χορήγηση της επόμενης δόσης. «Αυτήν τη φορά το κλίμα ήταν σχετικά πιο χαλαρό. Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2017 με μια ισχνή πλειοψηφία των 152 από τους 298 παρόντες βουλευτές, αλλά κανείς δεν αμφέβαλλε ότι θα το κατάφερνε, γιατί η υποστήριξη του κοινοβουλίου θεωρείται σταθερή παρά το οριακό αποτέλεσμα», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Το αντίθετο συμβαίνει με το λαό. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις η ΝΔ βρίσκεται σταθερά μπροστά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές από οποιαδήποτε κυβέρνηση παλαιότερα. Ωστόσο ο έλληνας πρωθυπουργός δείχνει αισιόδοξος και πιστεύει ότι το 2017 θα φέρει επιτέλους την ποθητή αλλαγή στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης ποντάροντας και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που θα επέτρεπε στη χώρα του την επιστροφή στις αγορές. Το ότι παρά τα αρνητικά γι’ αυτόν προγνωστικά πιστεύει ότι θα βρίσκεται στο τιμόνι της κυβέρνησης και του χρόνου, το έκανε σαφές κατά την ομιλία του στη Βουλή».

Στην επίσης γερμανική εφημερίδα Kolner Sadt Anzeiger ο ανταποκριτής της στην Αθήνα βλέπει «άρωμα» εκλογών λόγω των παροχών που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σε χαμηλοσυνταξιούχους από το πλεόνασμα. Στην ανταπόκρισή του περιγράφει το βαρύ κλίμα στην κοινωνία από τις μαζικές αυξήσεις των φόρων, τις μειώσεις των συντάξεων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. «Εάν κατέφευγε σε πρόωρες εκλογές, θα ήταν μια απόπειρα λύτρωσης.

Βέβαια οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περιορισμένες, αλλά θα είχε την ευκαιρία να σταματήσει την ακάθεκτη πορεία της συντηρητικής αντιπολίτευσης προς την αυτοδυναμία (…). Όσο περισσότερο περιμένει, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το προβάδισμα της αντιπολίτευσης». Πρόβλεψη για το μέλλον η οποία δικαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών με το χάσμα ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται συνεχώς και την ΝΔ να προσεγγίζει τα ποσοστά της αυτοδυναμίας των 151 και πλέον βουλευτών.