Δεν κάνει δουλειά με τα «κοτόπουλα Νιτσιάκος» ο Σάκης Ρουβάς, αλλά σε αγροτουρισμό-βιομάζα με τον αδελφό του στην Καρδίτσα. Αναλυτικά οι μπίζνες των Ρουβά.

Διαψεύδει τέτοια συνεργασία η « Νιτσιάκος» που γνωρίζει ανοδική πορεία και ετοιμάζει νέα σειρά προιόντων, με διατροφή κοτόπουλων από ελαιόλαδο και συναφή προιόντα.

Με προσεκτικές κινήσεις ο πολύτεκνος 45χρονος Σάκης Ρουβάς (χωρίς νυχτερινές εμφανίσεις και συναυλίες, όπως παλαιότερα) μελετά προσεκτικά επενδύσεις σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, του αγροτουρισμού και των προιόντων της βιομάζας (αέριο, λιπάσματα).

 

Ενδιαφέρεται να κάνει επενδύσεις αλλά με προσοχή. Με έμφαση στον λεγόμενο πρωτογενή τομέα, δηλαδή σε γεωργία, κτηνοτροφία και τυποποίηση σχετικών προιόντων. Προσεκτικά, μετά από διάφορες επαφές και αναζητήσεις σε αγροτικές περιοχές, όπως εκείνη για καλλιέργεια του γλυκαντικού φυτού ΣΤΕΒΙΑ στην Αιτωλοακαρνανία. Όμως , προχώρησε αρκετά η επένδυση στην Καρδίτσα, όπως θα δουμε στη συνέχεια. Παράλληλα, σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε η εταιρεία «Νιτσιάκος»(κοτόπουλα, αυγά) μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Σάκη Ρουβά να εξαγοράζει το 40% της εταιρείας, που βρίσκεται σε ανοδική πορεία και σεπαραγωγή νέων προιόντων(όπως τα κοτόπουλα εξαγωγής με διατροφή τους και με ελαιόλαδο και συναφή προιόντα).

Μία ανεύθυνη πληροφορία που ήθελε τον Σάκη Ρουβά να εξαγοράζει το 40% της γνωστής πτηνοτροφικής επιχείρησης “Νιτσιάκος” έκανε τον γύρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου το περασμένο τριήμερο.Με τον γνωστό ανεύθυνο τρόπο αντιγραφής και πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, χωρίς έλεγχο, χωρίς επανέλεγχο κι χωριστό ρεπορτάζ..

Χθες πρωί της Δευτέρας η εταιρεία Νιτσιάκος προχώρησε σε λακωνική ανακοίνωση η οποία ανέφερει : Αναφορικά με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η οικογένεια Νιτσιάκου επιθυμεί να διευκρινίσει ότι ουδεμία συζήτηση με οποιοδήποτε πρόσωπο έχει πραγματοποιήσει που να αφορά στην πώληση ποσοστού της εταιρείας Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ και ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε ήταν στις προθέσεις της.

Η εταιρεία Νιτσιάκος συγκαταλέγεται από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των τροφίμων με κύκλο εργασιών της τάξης των 236 εκατ. ευρώ, σημαντική κερδοφορία, χαμηλό δανεισμό και υψηλά μερίδια αγοράς και αρκετές εξαγωγές..

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης προσέχει πολύ τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες . Μετά από την άγονη ενασχόληση του στην καλλιέργεια του φυτού στέβια(από τα φύλλα του οποίου βγαίνει υποκατάστασο της ζάκχαρης) στην Αιτωλοακαρνανία, προχώρησε μαζί με τον αδελφό του Αναστάσιο από το Μαντούκι Κέρκυρας επίσης, στην δημιουργία της “SK Κτηνοτροφική Α.Ε.” , ποικίλλων δρατηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα,με έδρα την Νέα Μάκρη ,αλλά δραστηριότητα στην περιοχή της Καρδίτσας.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΡΟΥΒΑ.

Οι πρώτες κρούσεις
Για να γίνει κατανοητό το γιατί ο Σάκης Ρουβάς επέλεξε το νομό Καρδίτσας να επισημάνουμε το εξής: Το βιοαέριο αναφέρεται συνήθως σε ένα μείγμα διαφορετικών αερίων που παράγονται από την αποσύνθεση οργανικής ύλης απουσία οξυγόνου. Το βιοαέριο μπορεί να παραχθεί από ακατέργαστες πρώτες ύλες όπως τα αγροτικά απόβλητα, κοπριά, αστικά απόβλητα, φυτική ύλη, βοθρολύματα, πράσινα απόβλητα ή απορρίμματα τροφών.
Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω ένας αγροτικο-κτηνοτροφικός νομός όπως η Καρδίτσα παρέχει εύκολα και σε μεγάλες ποσότητες «ακατέργαστες πρώτες ύλες».
Το 2013 ο Ρουβάς εμφανίζεται στην Καρδίτσα μαζί με τον αδερφό του ως υποψήφιος αγοραστής μεγάλων εκτάσεων. Πραγματοποιεί συναντήσεις και στοχεύει σε εκτάσεις κοντά στον Κέδρο. Σύμφωνα με μια πηγή, διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας επεξεργασίας κρεάτων, κάτι που τελικά δεν προχώρησε.
Οι πληροφορίες θέλουν τον γνωστό καλλιτέχνη να προχωρά τελικά σε αγορές αγροτεμαχίων στην περιοχή των Φαρσάλων. Όμως δεν εγκαταλείπει τον αρχικό στόχο, της. Καρδίτσας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Από τον Παλαμά στον Αγιο Βησσάριο
Ο Σάκης Ρουβάς και οι συνεργάτες του, ερευνούν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παλαμά. Βρίσκουν τις εκτάσεις που θέλουν κοντά στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου Παλαμά. Το σχέδιο όμως για την κατασκευή σύγχρονης μονάδας παραγωγής βιοαερίου δεν μπορεί να προχωρήσει. Η περιοχή δεν διέθετε παροχή ρεύματος υψηλής τάσης, παράγοντας αναγκαίος για την μονάδα που ήθελε να λειτουργήσει. Ετσι, πραγματοποίησε στροφή και επανήλθε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σοφάδων.
Η επιμονή του τελικά δικαιώνεται. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες έρχεται σε συμφωνία με ιδιοκτήτες γης και περνούν στην κατοχή της εταιρείας που είναι μέλος 37 στρέμματα στην περιοχή του Αγίου Βησσαρίου.
Όπως φαίνεται όμως θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς βρίσκεται σε επαφές για αγορά επιπλέον εκτάσεων.

Έτοιμες οι πρώτες υποδομές
Στην περιοχή λοιπόν του Αγ. Βησσαρίου θα στηθεί η μονάδα παραγωγής Βιοαερίου. Σύμφωνα με πηγές η σχετική άδεια έχει εκδοθεί και ήδη έχουν εγκριθεί από την περιφέρεια η περιβαλλοντικές μελέτες. Πλέον ετοιμάζεται για την κατασκευή. Μάλιστα δεν επιθυμεί επιπλέον καθυστερήσεις, γι’ αυτό και «πύκνωσε» τις επισκέψεις στην Καρδίτσα. Από την στιγμή που τα πράγματα πήραν το δρόμο τους είναι δεδομένο ότι θα βλέπουμε πιο συχνά στην περιοχή μας τον πασίγνωστο τραγουδιστή.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Σ. Ρουβάς προχώρησε στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας η οποία θα δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον τομέα των θερμοκηπίων, της παραγωγής βιολογικών αγροτικών προϊόντων αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως βιομάζα και βιοαέριο. Η εταιρεία SK Κτηνοτροφική συστήθηκε στις 21 Ιανουαρίου, με διάρκεια 50 έτη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 24 χιλιάδων ευρώ το οποίο “καλύπτεται εξολοκλήρου με καταβολή μετρητών από τον ιδρυτή Αναστάσιο Ρουβά, καλλιτέχνη” ο οποίος και κατέχει τις 1000 ονομαστικές κοινές μετοχές αξίας 24 ευρώ η κάθε μία.

Σημειώνεται ότι αν και δε μετέχει στο τριμελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του, ο ίδιος ασχολείται ενεργά με την προώθηση των επιχειρηματικών της πλάνων. Πρόσφατα μάλιστα ο ίδιος ο Σάκης παρουσίασε σε κέντρο της Καρδίτσας, σε τοπικούς φορείς, αγρότες και κτηνοτρόφους το project της εταιρείας Βιοαερίου, το οποίο και αργότερα αναμένεται να επεκταθεί και στον τομέα των θερμοκηπίων.

Όπως μάλιστα αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλίας, ο γνωστός τραγουδιστής τους τελευταίους μήνες είχε επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή της Καρδίτσας, όπου και –πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου– έχει αγοράσει έκταση 37 στρεμμάτων. Εκεί αναμένεται να κατασκευαστεί μια υπερσύγχρονη μονάδα πράσινης ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος από βιοαέριο. Στην πορεία αναμένεται να γίνουν και άλλες επεκτάσεις για την κατασκευή θερμοκηπίων που θα παράγουν βιολογικά προϊόντα και θα θερμαίνονται με την ενέργεια που θα παράγει η μονάδα.

Τι είναι το βιοαέριο

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες ΑΠΕ, που βοηθά στην αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων είναι το βιοαέριο. Και αυτό διότι εκτός από τα οφέλη που προκύπτουν σε επίπεδο περιβάλλοντος ταυτόχρονα παράγει αξίες για τις τοπικές κοινωνίες. Όπως εξηγεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοαερίου, η λειτουργία μονάδων βιοαερίου, απαλλάσσει τις κτηνοτροφικές μονάδες από τα επιπλέον κόστη βιολογικών καθαρισμών και διαχείρισης αποβλήτων μειώνει το κόστος διατροφής των ζώων και εξοικονομεί χρήματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα το βιοαέριο εξασφαλίζει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Όπως εξηγεί ο ΕΛΣΥΒ, το βιοαέριο είναι ένα μείγμα διαφορετικών αερίων, που παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων (λύματα από χοιροστάσια, βουστάσια), αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα. Αποτελείται από 65% μεθάνιο και 35% διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά, μέσω της τροφοδοσίας του σε μηχανές εσωτερικής καύσης, σε καυστήρες αερίου ή σε αεροστρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Tο βιοαέριο, με την κατάλληλη επεξεργασία και αναβάθμιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο μεταφορών, με ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή. Στη Σουηδία ήδη αρκετά οχήματα κινούνται με μεθάνιο και λειτουργούν σταθμοί διανομής βιοαερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 10 μονάδες βιοαερίου συνολικής ισχύος 16MW στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες, τη Μαγνησία και την Ημαθία. Κάποιες από τις μονάδες του λειτουργούν αξιοποιούν το βιοαέριο από ΧΥΤΑ ή χώρους βιολογικού καθαρισμού, για τους οποίους ισχύουν μικρότερες τιμές αποπληρωμής. Ωστόσο για τις μονάδες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αξιοποιώντας βιοαέριο από κτηνοτροφικά και αγροτοβιομηχανικά οργανικά υπολείμματα και απόβλητα προβλέπονται διαφορετικές τιμές. Συγκεκριμένα για μονάδες κάτω από 3MW προβλέπεται τιμή 220 ευρώ/ μεγαβατώρα ενώ για μονάδες με ισχύ άνω των 3MW η προβλεπόμενη τιμή πέφτει στα 200 ευρώ / μεγαβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι από την ημερομηνία που συστήθηκε μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμη (τουλάχιστον επισήμως) υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας μονάδας βιοαερίου από την SK Κτηνοτροφική στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.