Δεν φεύγουν όλοι οι ΑΝ.ΕΛ – Θα τους διώξει ο Τσίπρας; Γρίφος με Κουντουρά, Κόκκαλη

Ενώ ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος του από την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι θα διαγράψει όποιους βουλευτές του κρατήσουν υπουργικούς θώκους και δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, φαίνεται ότι δεν είναι όλοι πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν στην «έξοδο».

Ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, η οποία βρίσκεται στις ΗΠΑ και δεν έχει μετάσχει στις εσωκομματικές διεργασίες των τελευταίων ημερών στους ΑΝ.ΕΛ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, «νερά κάνει» και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος μετέβη στην Κίνα, προκαλώντας δηκτικά σχόλια από πλευράς Καμμένου.

Αν οι δύο βουλευτές δεν ακολουθήσουν τελικά τη γραμμή Καμμένου και δεν υποβάλουν παραιτήσεις, θα ανακύψει πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη τους – αν θα τους κρατήσει στην κυβέρνηση, ή θα τους «θυσιάσει» σε έναν μινι ανασχηματισμό.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι δεοντολογικά «δεν είναι πρέπον» να κρατήσει ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο μέλη των ΑΝ.ΕΛ, μετά τη λήξη της συνεργασίας.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εκ προοιμίου ότι θα κάνει αποδεκτή όποια παραίτηση υποβληθεί από υπουργό-υφυπουργό των ΑΝ.ΑΛ. Αυτή η δήλωση δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν σκοπεύει να απομακρύνει άμεσα κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ, εάν δεν παραιτηθεί.

Εάν τελικά η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης δεν παραιτηθούν, η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε δύο ακόμη ψήφους εμπιστοσύνης, που θα τη φέρουν πιο κοντά στον στόχο των 151.