Δέκα χρόνια φυλακή στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη – Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

«Φυλακισμένος» εντός των ελληνικών συνόρων και σε υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, υποχρεούται από σήμερα με δικαστική απόφαση, ο μεγαλοεφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, για επιβολή – εκτός της ποινής δεκαετούς κάθειρξης για την υπόθεση των δασικών ακινήτων – και περιοριστικών όρων, «έκοψε τα πόδια και τα φτερά» του υποψηφίου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς δεν μπορεί να βγει από τη χώρα, μέχρι και την ώρα που θα αρθούν οι όροι – αν αρθούν – με άλλη δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό, όταν και όποτε γίνει η δίκη αυτή.

Η εκτέλεση της απόφασης αρχίζει από σήμερα και αν ο Βίκτωρ Ρέστης την παραβιάσει, τότε θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και θα οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.

Το δικαστήριο μπορεί να έδωσε ανασταλτικό στην έφεση και να μην έστειλε τον Βίκτωρα Ρέστη στη φυλακή, αλλά τον «εγκλώβισε» εντός των ελληνικών συνόρων, υποχρεώνοντάς τον να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα, όπως γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις εγκληματιών του κοινού Ποινικού Δικαίου και αυτό έχει την σημασία του.

«Στιγματίζεται έναν μεγαλοεφοπλιστή διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να φέρει λεφτά στη χώρα μας που έχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα», είπαν οι συνήγοροι του κ. Ρέστη στην πρόεδρο του Εφετείου στο άκουσμα της απόφασης επιβολής περιοριστικών όρων. Λίγο πριν είχαν υποστηρίξει ότι πρέπει ο πελάτης τους να εισπράξει τη μικρότερη ποινή αν όχι να κριθεί αθώος, καθώς είναι μεγάλος ευεργέτης της χώρας, εμφανίζοντας στο δικαστήριο ένα πολυσέλιδο κείμενο με τις μεγάλες φιλανθρωπίες και δωρεές του.

Η πρόεδρος απάντησε στους συνηγόρους του κ. Ρέστη, «δεν στιγματίζουμε κανέναν. Απόφαση βγάζουμε με βάση δεκάδες μαρτυρίες και έγγραφα».

Αίσθηση δε προκάλεσε η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη ενός εκ των δικαστών σε σχέση με την πρόεδρο και τον έτερο εφέτη, ο οποίος για όλους τους κατηγορούμενους είχε την άποψη (μειοψηφία) ότι πρέπει να αθωωθούν. Δηλαδή, η αποψή του ήταν, – εκ του αποτελέσματος συνάγεται – ή ότι δεν διεπράχθη κανένα αδίκημα ή ότι αν διαπράχθηκε δεν το διέπραξαν οι παρόντες κατηγορούμενοι στο δικαστήριο.

Εκ των 11 συνολικά κατηγορουμένων για τα δασικά ακίνητα της Βάρης – Κορωπίου, οι 7 κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι ενώ οι άλλοι τέσσερις καταδικάστηκαν σε καθείρξεις από 5 -10 έτη, τη μεγαλύτερη εισέπραξε ο Βίκτωρ Ρέστης ως ηθικός αυτουργός, για παραβίαση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κριθεί ένοχος ο Βίκτωρας Ρέστης για όλες τις κατηγορίες, με σημαντικότερη όλων αυτή που εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (νόμος 1608/50).

Επέμεινε μάλιστα ότι ο κατηγορούμενος είχε σκοπό να προκαλέσει ζημία στο δημόσιο άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ ανεξάρτητα αν κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικώς διότι αποκαλύφθηκε η απάτη.

Η εισαγγελέας, στην πρότασή της, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Ρέστης από την αρχή είχε δόλο να εξαπατήσει το δημόσιο και να ολοκληρώσει το «εγκληματικό του σχέδιο» πριν αποκαλυφθεί η απάτη.

«Πώς ένας επιχειρηματίας διεθνούς εμβέλειας με άριστες γνώσεις των real estate επενδύσεων σε Αμερική, Βουλγαρία και άλλες χώρες- όπως ο ίδιος ισχυρίζεται – ψάχνει εξονυχιστικά όλες τις υποθέσεις και στη συγκεκριμένη δεν έψαξε τίποτα;» αναρωτήθηκε η εισαγγελέας και συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Ρέστης γνώριζε από το 2002 ότι οι εκτάσεις στο Κορωπί ήταν δασικές και δημόσιες και τούτο προκύπτει από το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είχε συνάψει προσύμφωνο με πωλητή και πολιτικό μηχανικό ότι δεν θα προχωρήσει στην αγορά συμβολαίων αν δεν διασφαλίσει ότι τα ακίνητα θα αποχαρακτηριστούν από δασικές εκτάσεις.

«Η απάτη σε βάρος του δημοσίου έχει συντελεστεί ακόμα κι αν ο κατηγορούμενος επέστρεψε – δήθεν – τις εκτάσεις, αφού αποκαλύφθηκε η απάτη», είναι το συμπέρασμα της εισαγγελέως, προκειμένου ο κατηγορούμενος να έχει άλλοθι για να επιρρίψει τις ευθύνες αλλού.

Όσο για τα δεκάδες εκατομμύρια που έδινε στον πολιτικό μηχανικό, «ήξερε πολύ καλά γιατί τα δίνει», επέμεινε η δικαστική λειτουργός.

Στον κ. Ρέστη επεβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.