Δεύτερο κύμα καύσωνα από την Τρίτη. Με κορύφωση Τετάρτη και Πέμπτη.

Δεν αποκλείεται 3ο και 4ο έως τα μέσα Αυγούστου. Ποιες περιοχές θα δοκιμασθούν από τον νέο καύσωνα, που δεν πρόκειται να φτάσει τους 43 – 44  βαθμούς.

Το δεύτερο κύμα καύσωνα, μετά από εκείνον στα τέλη Ιουνίου έρχεται κατά το  τριήμερο  από αύριο Τρίτη, με έμφαση στην Τετάρτη και την Πέμπτη. Χωρίς, λέγεται, τις προηγούμενες ακραίες θερμοκρασίες με 43-44 βαθμούς και άνω κατά τόπους.

Με άλλες σοβαρές εκτιμήσεις ότι μάλλον θα ακολουθήσουν τρίτο και τέταρτο κύμα καύσωνα μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη (12-13/7) η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας θα ενταθεί με συνέπεια στη χώρα να επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα!

Εκτιμάται ότι στα κεντρικά και νότια η θερμοκρασία θα φθάσει τους 42 βαθμούς.

Γενικά, η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α.Μεσόγειο θα διατηρήσει και το νέο εικοσιτετράωροτο βόρειο ρεύμα στη χώρα και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της με μέγιστη ένταση τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο). Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώσουν η ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές και η ζέστη κυρίως στα δυτικά.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Γ. ΚΑΛΙΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου,(που θεωρείται ότι κάνει επιτυχείς προβλέψεις αλλά κάποτε ολίγον υπερβολικές) θα είναι σίγουρα ένας καύσωνας πιο ήπιος από τον προηγούμενο, ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν παύουν να έρχονται θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που θα ανεβάσουν αρκετά τον υδράργυρο τις επόμενες ημέρες.

«Με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, δημιουργούνται ερωτηματικά σε ότι αφορά στη διάρκεια αυτού του καύσωνα διότι υπάρχει σοβαρή διχογνωμία μεταξύ των παγκοσμίων προγνωστικών μοντέλων. Ωστόσο όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μέγιστη θερμοκρασία σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές θα βρεθεί στα επίπεδα των 40-41°C και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές ακόμη και στους 42°C», αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος και συνεχίζει εξηγώντας πως θα κινηθεί ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες: «Από την Κυριακή θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία στα επίπεδα των 37-38°C και τοπικά 39°C στα ηπειρωτικά τμήματα. Οι τιμές αυτές είναι καθ’όλα φυσιολογικές ειδικά για το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη όμως, θα υπάρξει νέα άνοδος της θερμοκρασίας και έτσι, ενώ μέχρι εχθές φαινόταν ότι ο καύσωνας θα μας επηρεάσει από την Τετάρτη, τα προγνωστικά μοντέλα τον φέρνουν λίγο πιο νωρίς».

Τρίτη η πρώτη μέρα του καύσωνα

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, η Τρίτη θα είναι η πρώτη μέρα του καύσωνα όπου αναμένονται να σημειωθούν οι εξής ακόλουθες θερμοκρασίες ανά διαμερίσματα:

 • Θράκη: 39-40°C
 • Ανατολική Μακεδονία: 37-38°C
 • Κεντρική Μακεδονία: 40°C (πολύ τοπικά ίσως και 41°C σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς. Δύσκολο όμως μου φαίνεται)
 • Δυτική Μακεδονία: 37°C
 • Ήπειρος: 37-38°C (τοπικά 39-40°C στους νομούς Άρτας και Πρεβέζης)
 • Θεσσαλία: 41-42°C (πολύ τοπικά ίσως και 43°C)
 • Δυτική Στερεά: 40°C
 • Κεντρική Στερεά: 39-40°C (τοπικά στη Φθιώτιδα 41°C)
 • Ανατολική Στερεά – Εύβοια: 40°C (τοπικά στα κεντροδυτικά της Αττικής ίσως και 41°C)
 • Σποράδες: 36-37°C
 • Δυτική Πελοπόννησος: 39-40°C
 • Ανατολική Πελοπόννησος: 40°C (ίσως πολύ τοπικά στον Αργολικό κάμπο 41°C)
 • Επτάνησα: 38°C
 • Βορειοανατολικό Αιγαίο: 38°C
 • Κυκλάδες: 36-37°C
 • Κρήτη: 36-37°C στη βόρεια Κρήτη (40°C στα νότια τμήματα)
 • Δωδεκάνησα: 38-39°C (Στην ανατολική Ρόδο τοπικά 40-41°C)

Αττική: Που θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

Στην πρόβλεψή του, ο Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει για την Αττική ότι η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40°C, ενώ στα κεντροδυτικά τμήματα του νομού ο υδράργυρος πιθανώς να φτάσει τους 41°C. Πολύ μικρή η πιθανότητα, σε αυτά τα τμήματα, η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 41°C. Στις παραλιακές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει στους 37-38°C.

Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη

Δεν φαίνεται να ανεβαίνει πάρα πολύ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, αφού η οροφή θα είναι κατά μέση τιμή και ενδεικτικά οι 37°C. Τοπικά ίσως και 38°C. Όμως στα τμήματα του νομού που βρίσκονται κοντά στους αντίστοιχους νομούς της Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C. Στην Χαλκιδική δεν θα ξεπεράσει ο υδράργυρος τους 36°C, κατά μέση τιμή πάντα.

Άγνωστο ακόμη πότε θα υποχωρήσει ο υδράργυρος

Καταλήγοντας την πρόβλεψή του ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει: Λόγω της διχογνωμίας των προγνωστικών μοντέλων, η μια εκδοχή είναι, από την Παρασκευή να παρουσιάσει θεαματική πτώση η θερμοκρασία κατά πολλούς βαθμούς λόγω της ενίσχυσης των βοριάδων και η άλλη, να συνεχιστεί για 1-2 μέρες ακόμη ο καύσωνας. Όπως και να έχει όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων. Σίγουρα λοιπόν δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που είχαμε βιώσει πριν μια εβδομάδα, όμως δεν παύει να είναι ένας καύσωνας ο οποίος θα μας φτάσει στους 40-41-42°C