Νταβούτογλου: Δεν επαιτούμε χρήματα

davoutoglouΝταβούτογλου: Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό-Πήρε επί πλέον 3 δις ευρώ!!!

«Δεν επαιτούμε χρήματα. Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων». Με τη φράση αυτή ο Αχμέτ Νταβούτογλου δικαιολόγησε την απαίτηση της Τουρκίας για πρόσθετη οικονομική βοήθεια της τάξεως των 3 δις ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, στην κοινή συνέντευξη με Γιούνκερ και Τούσκ Τούρκος Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Πολύ σημαντική βοήθεια τα 3δισ. ευρώ. Λένε κάποιοι πως είμαστε επαίτες χρημάτων. Έχουμε όμως ήδη καταβάλλει 10δισ δολάρια σε αυτή την κρίση και τα χρήματα της ΕΕ θα πάνε επίσης για τους πρόσφυγες. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί γιατί τα 3δισ που αποφασίστηκαν στην αρχή, ήταν σαφές πως ήταν μόνο ένα αρχικό ποσό. Δεν επαιτούμε χρήματα. Πρέπει να βοηθηθούμε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ποτέ δεν απαιτήσαμε περισσότερα από αυτά που λάβαμε. Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό για την ανθρωπιστική κρίση.

Η Ευρώπη και η Τουρκία δεν ευθύνονται για αυτά. Υπεύθυνοι είναι η ISIS και η Ρωσία. Θα είμαστε το καταφύγιο όλων των θυμάτων του πολέμου, των θυμάτων του ISIS, των βομβαρδισμών της Ρωσίας και του καθεστώτος. Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είμαι ευγνώμων σε Τουσκ και Μέρκελ, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εδώ, καθώς είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Κουβεντιάσαμε για το πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας. Μιλήσαμε και με το ΝΑΤΟ για την παρουσία του στα σύνορα μας και την προστασία της Τουρκίας, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Στις 18 θα τα ξαναπούμε και ελπίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους που βάλαμε σήμερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νταβούτογλου φέρεται αρχικώς να ζήτησε οικονομική βοήθεια 10 δις ευρώ.