Δαρμένος σκύλος ο  Ταγίπ Ερντογκάν  απέναντι στην πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ με τον πολεμικό εξοπλισμό των Κούρδων.

Μεγάλη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας  και η αποστολή της «παρακλητικής αντιπροσωπείας» από την Άγκυρα  την Ουάσιγκτων.  Η  αποκαλυπτική ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου.

Είναι και οι δύο ιδεοληπτικοί, μεγαλομανείς ,και επίμονοι στους στόχους τους.   Με βεβαιότητα θα συγκρουσθούν, όπως συνέβη ήδη μεταξύ  Ερντογκάν  και Πούτιν, μόνιμα και σταθερά με διαλλείματα δήθεν  καλών σχέσεων

.Μεγάλη ένταση επικρατεί τις τελευταίεςώρες στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με την Ουάσιγκτον να λαμβάνει μια πρωτοβουλία η οποία προκαλεί την έντονη δυσφορία της τουρκικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν την παροχή βαρέως οπλισμού στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, με την ανακοίνωση να έρχεται απευθείας από τον Λευκό Οίκο και παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με απώτερο στόχο την τροποποίηση της απόφασης της αμερικανικής πλευράς και την αλλαγή των σχεδιασμών για την απελευθέρωση της Ράκκα είχε στείλει στην Ουάσιγκτον τρεις στενούς συνεργάτες του, τον εκπρόσωπο τύπο του Προεδρικού, Ιμπραχίμ Καλίν, τον Επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ και τον Αρχηγό των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν. Η κίνηση του κ. Ερντογάν δεν έφερε τα απαιτούμενα αποτελέσματα καθώς τη Δευτέρα οι τρεις συνεργάτες του Προεδρικού πληροφορήθηκαν στον Λευκό Οίκο για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Μιλάει για λάθος της» «διοίκησης» της χώρας και όχι προσωπικά του Προέδρου Τράμπ, ο οποίος είναι βέβαιο ότι έλαβε ή ενέκρινε πλήρως τη σχετική εισήγηση, παλαιά άλλωστε σταθερή  επιλογή των ΗΠΑ  στην περιοχή  για ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο Κράτος των Κούρδων  στα βόρεια της Τουρκίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Αγκυρας στην νέα απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης έρχονται σε υψηλούς τόνους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρεττίν Τζανίκλι δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή μια τόσο λανθασμένη απόφαση. Η τουρκική πλευρά αναμένει την αναθεώρηση της.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει με επιμονή την συριακή πτέρυγα του κουρδικού κινήματος ως «τρομοκρατική οργάνωση». Πριν από λίγες ημέρες, ο τουρκικός στρατός έπληξε θέσεις των ανταρτών σε Συρία και Ιράκ. Στην συνέχεια, οι ΗΠΑ εντατικοποίησαν την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους και την περιφρούρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

Το θερμόμετρο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σκαρφαλώνει σε επικίνδυνα επίπεδα μόλις λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ.

Η  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ  ΑΝΤΑΠΌΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΆΛΗ ΙΓΑΝΤΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, με την Τουρκία του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν περιγράφεται επιεικώς ως τρικυμιώδης. Η απόφαση σε ανώτατο επίπεδο της αμερικανικής ιεραρχίας για εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών της Συρίας (YPG), αποτελεί καταλυτικό κτύπημα στην τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ένας διπλωμάτης, την περιέγραψε ως εξής: «Είναι ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την Παρασκευή, και μέρες πριν ο Λευκός Οίκος να ανακοινώνει ότι η Τουρκία δικαιούται το μισό Αιγαίο. Αυτό συνέβη στον κ. Ερντογάν. Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να εξοπλίσει τους θανάσιμους εχθρούς του αγνοώντας όλες τις ανησυχίες των Τούρκων. Περίπου έτσι είναι η κατάσταση σήμερα για τον κ. Ερντογάν».

Τα ερωτήματα είναι πολλά και με δεδομένο ότι στην Ουάσιγκτον βρίσκονταν μέχρι το βράδυ της Τρίτης ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εξ απορρήτων του κ. Ερντογάν. Έφτασαν άρον-άρον στην αμερικανική πρωτεύουσα για να αποτρέψουν τη χθεσινή ανακοίνωση για τον εξοπλισμό των ανταρτών του YPG, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και συνεργάτες του PKK.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε για μερικά λεπτά με τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά σε τουρκική ιστοσελίδα στην Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε και μία θολή φωτογραφία που τραβήχθηκε λαθραία με κινητό.

Σημασία έχει ότι ακόμα και αν συνάντησε τα μέλη της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, ο κ. Τραμπ έλαβε μία απόφαση που προσβάλλει τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη λέξη φέρεται να χρησιμοποίησε ο Τούρκος στρατηγός μιλώντας την Παρασκευή στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντάνφορντ.

Η αμερικανική απόφαση στηρίχθηκε στις προτάσεις των Αμερικανών στρατηγών και προσωπικά του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Ο τελευταίος απέρριψε το τουρκικό σχέδιο για κατάληψη της Ράκας στη βάση του τουρκικού σχεδίου. Στο Πεντάγωνο χαρακτήρισαν την τουρκική πρόταση πρόχειρη και είπαν στους Τούρκους συνομιλητές τους ότι θα συνεργαστούν με τους Κούρδους του YPG διότι απέδειξαν στα πολεμικά πεδία ότι διαθέτουν τη στρατιωτική ισχύ για να νικήσουν τους τζιχαντιστές. Και αυτή η αμερικανική θέση χαρακτηρίστηκε προσβλητική για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν ανακοίνωσε ούτε χθες την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Ουδείς γνωρίζει εάν θα πραγματοποιηθεί και μετά την «αντιτουρκική κίνηση» του Ντόναλντ Τραμπ, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι «εάν θέλει ο Ερντογάν να συναντηθεί» με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Τουρκία δεν είχε αντιδράσει στην αμερικανική απόφαση για στρατιωτική συνεργασία με τους Κούρδους στην πιο σημαντική και αποφασιστική επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών. Οι αναλυτές αναμένουν σφοδρή αντίδραση από τον Ταγίπ Ερντογάν λόγω και του εκρηκτικού του χαρακτήρα. Όμως μπορεί και να αποφασίσει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον «για να εκφράσει προσωπικά την οργή του» στον πρόεδρο Τραμπ, μου έλεγε το βράδυ Τούρκος συνάδελφος.

Εάν ανακοινώσει την αναβολή της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ευθεία σύγκρουση με τους Αμερικανούς. Αυτό, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει και τον τρόπο σκέψης των Αμερικανών για την περιοχή. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να ευεργετηθούν χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος έθεσε και ένα άλλο θέμα, το οποίο θα απαντηθεί στην πράξη τις επόμενες μέρες. Μπορεί οι Αμερικανοί να δώσουν ανταλλάγματα στον Ερντογάν για να «καταπιεί» την στρατιωτική συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους του YPG.

Ένα αντάλλαγμα είναι η παράδοση του Ιμάμη Γκιουλέν όπως ζήτησε χθες ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης από τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ένα δεύτερο αντάλλαγμα είναι ο τερματισμός της δικαστικής διαδικασίας του «ταμία» του Ερντογάν, του Reza Zarrab, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Νέα Υόρκη. Ο εν λόγω κύριος γνωρίζει όλες τις οικονομικές διαδρομές της οικογένειας Ερντογάν.

Και το τρίτο αντάλλαγμα είναι η Κύπρος, όσο και αν μας ανατριχιάζει η ιδέα και μόνο.

Οι επόμενες μέρες είναι κρισιμότατες για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ίσως επηρεάσουν και εμάς.