Δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις σε ΜμΕ

Πολύ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιώτες, ΚΑΛΟ (Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας) κλπ, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα για άντληση κεφαλαίων, θα αφορά η χορήγηση “μικροπιστώσεων”. Σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα κατατεθεί και ο στόχος είναι να ψηφιστεί πριν το τέλος το τέλος του έτους, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας.

Το πλαίσιο για τη χορήγηση Μικροπιστώσεων θα αφορά πιστώσεις μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις και υποθήκες για κάλυψη κεφαλαίου κίνησης ή επενδυτικών αναγκών ή leasing εξοπλισμό ή εγγυήσεις μέχρι το ποσό των 25.000 για λήψη δανείων από άλλα ιδρύματα.

Η πρόσβαση στα ποσά αυτά, όπως είπε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας ο υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνεται είτε από τις συστημικές τράπεζες, είτε από Φορείς που δεν είναι τραπεζικά ιδρύματα, όπως ΜΚΟ, συνεταιρισμοί κλπ, είτε από μικτά σχήματα Τραπεζών–Φορέων.

Αναφορικά με τα μη τραπεζικά ιδρύματα που θα παρέχουν μικροπιστώσεις, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το νομικό πλαίσιο κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και ως ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο για τους φορείς προβλέπεται το 1 εκατ. ευρώ. Εποπτεύουσα αρχή των ιδρυμάτων για τις μικροπιστώσεις θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα ποσοστό μόλις 28% όσων αιτούνται επιχειρηματικά δάνεια εγκρίνεται το σύνολο του ποσού (αντί του 70% που ισχύει στην ΕΕ) ενώ το 20% των αιτήσεων απορρίπτονται (αντί του 7% που ισχύει στην ΕΕ). Επιπλέον, υπολογίζεται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση πάνω από 100.000 υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και γύρω στις 50.000 νέες επιχειρήσεις.