Δ.Τζανακόπουλος: Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται – Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα

«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα είναι έμπρακτη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Για πολιτική σκοπιμότητα σε όσους λένε πως η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει τους νεκρούς, έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Σε ερώτηση για το αν γνώριζε η κυβέρνηση για την ύπαρξη νεκρών, τις πρώτες ώρες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τη Βοσνία, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετά βρέθηκε σε διαρκή σύσκεψη και επέβλεπε το έργο συντονισμού για τον απεγκλωβισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τα ξημερώματα διέκοψε για να δηλώσει “το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, γνωστοποιώντας πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης, τι θα γίνει με το ΕΦΚΑ και όσα ισχύουν για τις συντάξεις των πυρόπληκτων.

Όπως είπε, η διευκόλυνση των πληγέντων μπορεί να είναι και «η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της για τις διαχρονικές ευθύνες».

«Ο αριθμός των νεκρών επιτάσσει να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες τους και να πάρουμε αποφάσεις για τις χρόνιες στρεβλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως «δεν έχουμε ούτε τη διάθεση, ούτε το χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα της κρίσης. Το μόνο μέλημα είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για τη στήριξη των θυμάτων και να κάνουμε μέτρα ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία».

Ερωτηθείς αν πρόκειται να υπάρξουν παραιτήσεις, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο αυτή την ώρα θα εξυπηρετούσε μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες, ενώ η συζήτηση περί ανασχηματισμού είναι το τελευταίο που απασχολεί αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ξεκαθαρίζοντας πως αποτίμηση θα γίνει όταν παρέλθει η περίοδος αποκατάστασης.