Δ. Τζανακόπουλος: Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό θα βρούμε τρόπο να το καλύψουμε

«Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, θα βρούμε τρόπο να το καλύψουμε, καθώς είναι υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να είναι συνεπείς σε όσα έχει συμφωνήσει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στον Ant, εν όψει των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών που ξεκινούν σήμερα.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως «το 2018 θα πιάσουμε τον δημοσιονομικό στόχο και δεν θα υπάρξει απαίτηση για νέα μέτρα».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του απερχόμενου Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «εμείς δεν ζητήσαμε από την ελληνική κυβέρνηση» να κάνει περικοπές στις συντάξεις, είπε ότι «επιδιώκει να βγάλει από επάνω του την ευθύνη για όσα έχει επιβάλλει».

«Υποκριτική» η στάση της Ν.Δ. για τα αναδρομικά πρώην βουλευτών

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που έχει προκύψει με τα αναδρομικά που ζητούν πρώην βουλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η δυνατότητα επιστροφής των παρακρατηθέντων είναι βασική έννοια της Δημοκρατίας, γίνεται βάσει των θεμελιωδών εννοιών του Δικαίου», προσθέτοντας πως «αυτό που λέει ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ότι ο ρυθμός αποπληρωμής των χρημάτων αυτών θα είναι συγκεκριμένος για να μην επηρεάσει τα δημοσιονομικά».

«Το πρόβλημα είναι ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικών κομμάτων προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη κι ύστερα ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, είπε όσα είπε. Πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση» ανέφερε.

Ερωτηθείς για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις περικοπές συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι τέτοια, διότι είναι απαραίτητο να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή βάσει των συμφωνιών με τους θεσμούς», ενώ χωρίς να τοποθετηθεί σαφώς αναφορικά με εξαιρέσεις που ισχύουν για τους βουλευτές σε ό,τι αφορά την υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ και τα αναδρομικά τους, είπε ότι πρόκειται για νόμους προ του 2015 κι επανέλαβε ότι «πρέπει να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σε συμφωνία με τους δανειστές».

«Έχουμε πάρει σαφείς αποφάσεις που κρίνονται από τον λαό, είναι δύσκολες, εμείς παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις που στόχο έχουν την άμβλυνση των επιπτώσεων στους πολίτες εν όψει και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τα F-16

Σχολιάζοντας τα «φίλια πυρά» από στελέχη της συμπολίτευσης, όπως πχ. για τα F16, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο κ. Φίλης μπορεί να έχει μια διαφωνία από διάφορα τμήματα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά μετέχει στην λήψη των αποφάσεων και ουδέποτε έχει πει ότι διαφωνεί συνολικά».

Επανέλαβε παράλληλα πως «υπήρξε συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 που θα επιβαρύνει κατά 110 εκατ. τον χρόνο για την επόμενη δεκαετία, με τρόπο που δεν επηρεάζει την δημοσιονομική πολιτική».

Για τις δηλώσεις Κουντουρά

Αναφορικά με τη δήλωση της υπουργού Τουρισμο, Έλενας Κουντουρά, ότι «είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι οι άνθρωποι δεν τρώνε πλέον από τα σκουπίδια», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρξε από την μεριά της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, η ακραία φτώχεια, με μια σειρά προγραμμάτων».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί μείωσης των κοινωνικών κονδυλίων ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής, με ένταξη των επιδομάτων στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, χωρίς να υπάρχει, όπως είπε, μείωση για τον «κοινωνικό προϋπολογισμό».

SHARE