Δ. Κουτσούμπας: Δεν χρειάζονται υποκριτικά χειροκροτήματα, αλλά μέτρα για να ανασάνουν τα νοσοκομεία

Με τήρηση ενός λεπτού σιγής, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς από την πανδημία, ιδιαίτερα στους υγειονομικούς που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, παλεύοντας στα νοσοκομεία για την αντιμετώπισή του, ξεκίνησε η συγκέντρωση των εργαζομένων σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Στη συγκέντρωση των εργαζομένων μίλησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο.
«Απευθύνουμε έναν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους και όλες εσάς που έχετε αποφασιστική συμβολή με την επιστημονική σας γνώση, με την εργασία σας στην προστασία της υγείας και της ίδιας της ζωής του ελληνικού λαού. Και μάλιστα αυτή η συμβολή σας είναι τόσο μεγάλη, ανεκτίμητη, ακριβώς γιατί γίνεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες με τεράστιες ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.
«Ξέρουμε ότι δεν θέλετε τα υποκριτικά χειροκροτήματα και τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα και τα πολλά “ μπράβο”. Αυτό που χρειάζεται, είναι εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας σε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας και στον “ Ευαγγελισμό”. Χρειάζεται να επιταχθεί εδώ και τώρα ο ιδιωτικός τομέας της υγείας για να βρεθούν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ και να μπορέσουν να ανασάνουν τα νοσοκομεία που έχουν καταρρεύσει, όπως σήμερα ο “ Ευαγγελισμός” που στην ουσία λειτουργεί με την προσωπική αυτοθυσία όλων σας. Χρειάζεται η ένταξη σας εδώ και τώρα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Χρειάζεται να φτιαχτούν υποδομές, εργαστήρια, να υπάρχει επάρκεια όλων αυτών των εργαλείων για να κάνετε αποφασιστικά την δουλειά σας έτσι όπως επιτάσσει η επιστήμη αλλά και οι τεράστιες σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνικής, των δυνατοτήτων που έχουμε και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι «αν δεν υπήρχαν οι ανταγωνισμοί των εταιρειών των μονοπωλιακών μεγαθηρίων του φαρμάκου, θα μπορούσε να εμβολιαστεί γρήγορα, μαζικά όλος ο πληθυσμός».
Σημείωσε ότι οι υγειονομικοί χρειάζονται και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «για να μην γίνεται αυτός ο χαλασμός στα νοσοκομεία και να μπορούν να κάνουν ουσιαστικά τη δουλειά τους, όχι μόνο σε συνθήκες covid πανδημίας, αλλά και όλη την υπόλοιπη περίοδο».
«Αυτή τη μέρα, 7 του Απρίλη πέρσι, ανοίξατε έναν μεγάλο, έναν σπουδαίο δρόμο για τους εργαζόμενους της χώρας μας, για το δημόσιο σύστημα υγείας. Θα πρέπει αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί, και σωστά κλείνετε τα μάτια και τα αυτιά στις διάφορες διαστρεβλώσεις, στις συκοφαντίες, στις προβοκάτσιες που κάνει η κυβέρνηση, τα υπουργεία, ο κρατικός μηχανισμός που φτάνει μέχρι να χρησιμοποιεί τον αυταρχισμό, την καταστολή, τα γκλομπς και τα ΜΑΤ, αντί να πάρει τα μέτρα που έχει ανάγκη για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, για να μπορέσετε να ανασάνετε κι εσείς, αλλά κυρίως για να σωθεί ο κόσμος που υποφέρει.
Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε τη μάχη, να δώσουμε την απάντηση, να ανοίξουμε τον δρόμο. Μπορεί να φοράμε μάσκες αλλά τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Αυτό το σύνθημα, που συντάραξε όλη την οικουμένη και που ξεκίνησε τέτοια μέρα πέρσι εδώ από τον “ Ευαγγελισμό”, θα πρέπει να γίνει σύνθημα όλων. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων, οι εργάτες και οι εργάτριες των εργοστασίων, οι υπάλληλοι των σουπερμάρκετ και των άλλων κλάδων, οι επιστήμονες σε άλλους κλάδους, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες στα χωριά της πατρίδας μας, οι νέοι και οι νέες, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι μαθητές, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, σαν μια γροθιά, σε συμμαχία όλοι μαζί, για να ανοίξουμε αυτόν τον δρόμο υπεράσπισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, επίταξης του ιδιωτικού τομέα, κοινωνικοποίησης αυτού του τομέα, για να μπορούμε να απαντήσουμε σ’ αυτά που έχει ανάγκη ο λαός, η εργατική τάξη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές.
Είμαστε μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα, παντού, κυρίως στους δρόμους του αγώνα. Καλή δύναμη σε όλους και όλες» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου, Αναστάσιο Γρηγορόπουλο και ενημερώθηκε για την κατάσταση του νοσοκομείου.
«Η υπόσχεσή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υγεία του λαού», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, υπενθυμίζοντας ότι έναν χρόνο πριν, «την ίδια μέρα και από το ίδιο σημείο, οι υγειονομικοί ξεκίνησαν να δίνουν μια “ διπλή μάχη” ενάντια στην πανδημία αλλά και την καταστολή, καθώς η κινητοποίησή τους είχε τότε φέρει τις δυνάμεις της αστυνομίας στο προαύλιο του νοσοκομείου».
«Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη», τόνισε, καθώς τα νοσοκομεία, οι ΜΕΘ αλλά και οι άλλες κλίνες έχουν “ φρακάρει”, ενώ υπογράμμισε την αύξηση της θνητότητας, από την πανδημία και όλες τις άλλες ασθένειες.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα και δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Είπε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι «αντιμετωπίζουν την καταστολή, τις διώξεις και τις ποινές που επιβάλλει η διοίκηση».
«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους «να μετατρέψουμε τη σημερινή μέρα από μια συμβολική εκδήλωση σε μέρα ανάτασης» για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες.
Η σημερινή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε μέχρι την οδό Βασιλίσσης Σοφίας απαιτώντας «προσλήψεις, αυξήσεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό» και «Δώστε λεφτά για την υγεία, έξω οι εργολάβοι απ’ τα νοσοκομεία».