Cumhuriyet: Αποσύρονται προσωρινά τα γεωτρύπανα της Τουρκίας από την ανατολική Μεσόγειο

Τα τουρκικά γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ αποχωρούν προσωρινά από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Λόγος της αποχώρησης από την περιοχή είναι το άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία στην προμήθεια υλικών και εξοπλισμού στα γεωτρύπανά της Τουρκίας.

Η παρουσία των γεωτρύπανων στην ανατολική Μεσόγειο δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση της Τουρκίας, που κρίνει πως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό κέρδος, αλλά αντίθετα το κόστος για την χώρα είναι υπέρογκο.

Τα πλοία θα παραμείνουν στο λιμάνι της Μερσίνας.

«Τα ονόματα των πλοίων που επιχειρούν στην ανατ. Μεσόγειο για λογαριασμό της Τουρκίας το καθένα κι από ένα κεφάλαιο ιστορίας… Πορθητής, Γιαβούζ, Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν Πασά, Ορούτς Ρέις…Ωστόσο, οι έρευνες που γίνονται υποβρυχίως και δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα και είναι πολύ δαπανηρές», αναφέρει ο δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ της «Τζουμχουριέτ». Να σημειωθεί πως η εφημερίδα πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το μεγάλο κόστος των τουρκικών ενεργειών έγκειται στις υψηλές τιμές των μηχανικών και χημικών υλικών που χρησιμοποιούνται στις γεωτρήσεις, αλλά και στο μονοπώλιο των εταιρειών που τα προμηθεύουν.

«Οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία άρχισαν εμπάργκο κατά της Τουρκίας. Εδώ και 2 μήνες περίπου δεν προμηθεύουν την Τουρκία με τα απαραίτητα χημικά υλικά και παράγωγα. “Μα θα πληρώσουμε…”, τους λέμε. “Όχι”, απαντούν. Αν και οι εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα αυτά και αποτελούν μονοπώλιο, είναι ιδιωτικές. Αλλά μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, σταμάτησαν την πώληση. Και η απόφαση για το εμπάργκο αυτό εφαρμόζεται κι από τις βρετανικές, γαλλικές κι ιταλικές εταιρείες που συνεργάζονται με την αμερικανική. Όταν οι Τούρκοι αρμόδιοι ενημερώθηκαν για την απόφαση, άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές. Μία από αυτές ήταν η Κίνα, που παράγει παρόμοια υλικά, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας των ερευνών στη Μεσόγειο, δυστυχώς τα υλικά αυτά αποδείχθηκαν… κινέζικα. Ξαναπευθύνθηκαν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και, παράλληλα, προσπαθούν να βρουν μια προσωρινή λύση στη διεθνή αγορά, αλλά η κατάσταση αυτή εμποδίζει την πρόοδο των ερευνών», αναφέρει το τουρκικό μέσο.

Tέλος, στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος περί ανάγκης επαναπροσδιορισμού της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας». Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος αναφέρει: Οι αμερικανικές Exxon, Noble, η βρετανική BG, η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η νοτιο-κορεατική Kogas, η ισραηλινή Delek Drillinig Group, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, το Λίβανο, η Ελλάδα έχουν όλες υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο και έχουν ιδρύσει το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο δεν υπάρχει πουθενά. Παράλληλα, σημειώνει πως:

«Η Τουρκία έχει αργήσει πάρα πολύ και μετά από την ηπειρωτική χώρα έχει μείνει μόνη της και στη θάλασσα, όσο κι αν προσπαθεί να δηλώσει παρούσα. Αλλά, ούτε κι αυτό της το επιτρέπουν. Μετά από όλα αυτά, δεν έχουμε παρά να σχεδιάσουμε μια σταθερή στρατηγική ‘Γαλάζιας Πατρίδας’».