Χωρίς μεγάλα δώρα διαμερίσματα, σπίτια, οικόπεδα, ακριβά αυτοκίνητα. Μέχρι χίλια ευρώ η λοταρία του ΥΠΟΙΚ από τον Αύγουστο.

Χίλιοι τυχεροί κάθε μήνα από χίλια ευρώ με βάση τις νόμιμες αποδείξεις πληρωμής με πλαστικό χρήμα. Θα συμψηφίζονται οι διάφορες οφειλές, ενώ τα μπόνους αυτά θα φορολογούνται ως κανονικό εισόδημα.

Μια άλλη βαρύγδουπη ανακοίνωση, όπως οι ελεύθερες Πανελλήνιες  για τα ΑΕΙ και η ελεύθερη εισαγωγή στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Οι θεματικές  εξαγγελίες για σπίτια, διαμερίσματα, ακριβά αυτοκίνητα, οικόπεδα κλπ κατά το επιτυχές πρότυπο της Πορτογαλίας  ξεχάστηκαν. Τώρα το χιλιάρικο  είναι το ανώτατο βραβείο-λαχείο αλλά με περισσότερους τυχερούς, κάπου χίλιους το μήνα. Ξεκινούν από τον Αύγουστο οι κληρώσεις της εφορίας για τα χρηματικά έπαθλα που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι με βάση τις δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα  για προιόντα και υπηρεσίες.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, στις βασικές του πλευρές έχει διαμορφωθεί και εκκρεμεί η οριστικοποίησή του.

Στη συνέχεια, και έως το τέλος του μήνα, θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Το σχέδιο προβλέπει τη διενέργεια μηνιαίων κληρώσεων επί των αποδείξεων δαπανών που θα κάνουν οι φορολογούμενοι με κάρτες ή άλλες μορφές πλασικού χρήματος.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να κληρώνονται 1.000 τυχεροί, οι οποίοι θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας.

Ειδικότερα, στην «κληρωτίδα» θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις που θα πραγματοποιεί ο κάθε φορολογούμενος, ενδεχομένως πάνω από ένα όριο.

Κάθε απόδειξη θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι κάθε μήνα να διατίθεται για το σκοπό αυτό, ποσό 1.000.000 ευρώ.

Μετά την κλήρωση το χρηματκό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου μέσω του ΤΑXIS.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες κληρώσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται δύο σενάρια: Το ένα προβλέπει οι τυχεροί να προκύψουν από τις δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος του Ιουλίου. Το άλλο προβλέπει να μπουν στην «κληρωτίδα» και οι δαπάνες των παλαιότερων ετών.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέσω των κληρώσεων θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο προς τους φορολογούμενους να αυξήσουν τις συναλλαγές τους μέσω του πλαστικού χρήματος.

Αυτό με τη σειρά του θα αποτελέσει όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αφού η διενέργεια δαπανών μέσω καρτών θα επιτρέψει την ηλεκτρονική διασταύρωση όλων των συναλλαγών και τη σύλληψη φορολογητέας ύλης που αποκρύπτεται.