Χανιά: Οι φοιτητές φεύγουν γιατί δεν μπορούν να βρουν σπίτι -Περιμένουν να τελειώσει η τουριστική περίοδος

Στο απροχώρητο έχει φτάσει το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας στην πόλη των Χανίων, με φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές να ζητούν άμεσες λύσεις, προαναγγέλλοντας μάλιστα και κινητοποιήσεις.

Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με εκπροσώπους από την ΕΛΜΕ, τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) και τον ενιαίο σύλλογο φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, να αναφέρονται στις δραματικές διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο.

Φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους – Κατηγορούν την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου

«Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, ακόμα και στο Πτυχίο ενώ άλλοι δεν δηλώνουν καν τα Χανιά πλέον, επειδή ξέρουν πως δεν θα βρουν σπίτι. Οι πρωτοετείς που είχαν έρθει, απογοητεύτηκαν κι έφυγαν και θα ξαναγυρίσουν τον Νοέμβρη με την ελπίδα πως όταν τελειώσει η τουριστική περίοδος θα βρουν κάτι να νοικιάσουν», τόνισε, σε δήλωσή του ο Θωμάς Σαμούτης, πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης έλλειψη μέριμνας από το Πολυτεχνείο. «Τα διαθέσιμα δωμάτια στις εστίες καλύπτουν 75 άτομα, την ώρα που μένουν εκτός πάνω από 100 που πληρούν τις προϋποθέσεις ενώ από πέρυσι καταργήθηκε και το επίδομα ενοικίου», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως οι νέες εστίες που θα έδιναν μια μικρή «ανάσα» στους φοιτητές, δεν είναι ακόμα έτοιμες, παρότι έπρεπε να έχουν παραδοθεί, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει σαφή απάντηση για το πότε θα μπουν οι φοιτητές.

«Εμείς ζητάμε να δημιουργηθούν χώροι με βάση τα κτίρια που έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και ο Δήμος και η Περιφέρεια, και να μην δίνονται τα κτίρια για τουριστική αξιοποίηση, αλλά να αξιοποιηθούν για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.

Ούτε για συγκατοίκηση…

«Ακόμα και γι’ αυτό είναι δύσκολο, είναι πολύ ακριβά τα ενοίκια», συμπλήρωσε, σχολιάζοντας πως πολλοί έχουν νοικιάσει σπίτια πανάκριβα σε κακή κατάσταση και μακρυά από το κέντρο ενώ άλλοι νοικιάζουν από Σεπτέμβρη μέχρι Ιούνιο.

«Είναι όμως οι περίοδοι που δίνουν μαθήματα και αναγκάζονται να παίρνουν τα πράγματά τους και να πηγαίνουν ή σε ξενοδοχεία ή σε άλλα σπίτια».

Η πόλη διώχνει τους κατοίκους της

«Το ζήτημα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις για όλη την Χανιώτικη κοινωνία. Μια πόλη, διώχνει φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους γιατί δεν μπορούν να βρουν σπίτια. Τα πάντα έχουν προσανατολιστεί στην τουριστικοποίηση και γενικότερα στην εμπορευματοποίηση, είτε λέγεται κατοικία, είτε λέγεται γη, είτε δημόσιοι χώροι», τόνισε από την πλευρά του ο Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων.

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

«Η σημερινή σύσκεψη είναι το πρώτο βήμα, θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις με σκοπό όλοι οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις για τις ευθύνες τις οποίες έχουν που δεν κάνουν τίποτα και έχουν αφήσει τα πάντα στους νόμους της αγοράς με τα γνωστά αποτελέσματα», τόνισε, μεταφέροντας την οργή και την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών για την κατάσταση.

«Τουρίστες» και οι δάσκαλοι

«Αυτήν τη στιγμή προχθές ανέλαβαν 350 αναπληρωτές συνάδελφοι που στη συντριπτική τους πλειοψηφία μένουν σε ξενοδοχεία. Βέβαια και οι υπόλοιποι που μένουν χρόνια στα Χανιά, διώκονται από τα σπίτια τους… μένουν ακόμα και σε κάμπινγκ, επειδή το φαινόμενο αφορά όλο το νομό», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Σεραφείμ Ρίζος, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάνοντας λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις που πρέπει να εκλείψουν.