Bloomberg: «Κακή η συμφωνία για την Ελλάδα, μη βιώσιμο το χρέος».

Ενώ ο Α. Τσίπρας καμάρωνε στο Υπουργικό Συμβούλιο το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία, που να προσφέρει ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Προσθέτει ότι ίσως η ΕΕ να είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε αυτό τον επόμενο χρόνο, όταν λήξει το ισχύον πρόγραμμα (Ιούλιος 2018), ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το προτείνει τώρα.

Ως ένα παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης», που μακροπρόθεσμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, χαρακτηρίζει το πρακτορείο Bloοmberg τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στην Ευρωζώνη είναι κάτι το συνηθισμένο -και αυτό δεν είναι καλό», περιγράφει σε ανάλυσή του το πρακτορείο και εξηγεί:

Αυτό το παρατεταμένο παιχνίδι «επέκτασης και προσποίησης» δεν εξυπηρετεί κανενός τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα: ούτε εκείνα της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε του ΔΝΤ, ούτε -κυρίως- του ελληνικού λαού.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ξεκλειδώσει μια πληρωμή ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στην πιο πρόσφατη δόση του σχεδίου διάσωσης αξίας 86 δισ. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει στην Αθήνα να καταβάλει τις πληρωμές των 7 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.

Το ΔΝΤ επέμενε προηγουμένως ότι αυτό το ερώτημα θα πρέπει να διευθετηθεί τώρα.

Μη βιώσιμο το χρέος

Είχε δίκιο, και θα έπρεπε να είχε επιμείνει σε αυτό. Η νέα συμφωνία δεν κατορθώνει να αναγνωρίσει αυτό που όλοι ξέρουν: ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο με τους σημερινούς όρους.

Σε μια προσπάθεια να προσποιηθεί κάτι άλλο, η Αθήνα έχει υποσχεθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και στη συνέχεια «υψηλότερα αλλά κοντά στο 2%» μέχρι το 2060.

Είναι αλήθεια πως η ελληνική οικονομία πέτυχε υψηλότερο του αναμενόμενου πλεόνασμα πέρυσι. Καθώς η ευρωπαϊκή ανάκαμψη ανεβάζει ρυθμό, θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο καλά δημοσιονομικά νέα.

Αλλά η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτόν τον βαθμό δημοσιονομικού ελέγχου για τα επόμενα 40 χρόνια είναι γελοία.

Για παράδειγμα, κάποια στιγμή στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες θα μπορούσε να υπάρξει άλλη μία ύφεση. Έχουν συμβεί και πιο περίεργα πράγματα», σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Το ΔΝΤ έπρεπε να αρνηθεί την έγκρισή του

Για πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ που μπορεί να αποδειχθεί μόνιμη ζημιά κάνει λόγο το Bloomberg: «Το πλήγμα στην αξιοπιστία του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδειχθεί μια μόνιμη ζημιά. Το Ταμείο υποδεικνύει την άρνησή του να εκταμιεύσει λεφτά σε αυτό το σημείο ως απόδειξη ότι μιλάει σοβαρά όταν λέει για ελάφρυνση χρέους.

Ωστόσο παραμένει ένας εταίρος σε ένα πρότζεκτ που, με βάση τη δική του ανάλυση, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Θα έπρεπε να είχε πει “ως εδώ”. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται τα λεφτά του ταμείου ή την ειδίκευσή του».

Οι κυβερνήσεις ζητούν μόνο την έγκριση του Ταμείου -και θα έπρεπε να τους την είχε αρνηθεί, σημειώνει.

Είναι σίγουρο ότι η Ευρωζώνη έχει κάνει πολλά να στηρίξει την Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης. Η Αθήνα έχει λάβει τρία προγράμματα διάσωσης, αξίας 326 δισ. ευρώ συνολικά. Η Ευρωζώνη έχει επιτρέψει γενναιόδωρες περιόδους χάριτος για τα επίσημα δάνεια, έχει επεκτείνει τις περιόδους λήξης τους και έχει μειώσει τα επιτόκια. Ως αποτέλεσμα, οι αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαχειρίσιμες για την ώρα.

Αυτοκαταστροφικά τα μεγάλα πλεονάσματα

Οι αναλυτές του πρακτορείου εκτιμούν ότι αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει επί μακρόν. Επισημαίνουν ότι η περίοδος χάριτος έρχεται στο τέλος της, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, το ίδιο κάνουν και οι αποπληρωμές χρέους. Τα διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι πιστωτές θα συρρικνώσουν την οικονομία τόσο πολύ, που θα είναι αυτοκαταστροφικά, ακόμη και με στενούς δημοσιονομικούς όρους.

Η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία, που να προσφέρει ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Προσθέτει ότι ίσως η ΕΕ να είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε αυτό τον επόμενο χρόνο, όταν λήξει το ισχύον πρόγραμμα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το προτείνει τώρα.

Ο Τσίπρας καμάρωνε και οι Υπουργοί-κομπάρσοι χειροκροτούσαν: «Έρχεται κύμα επενδύσεων, βγαίνουμε στις αγορές, πολλές νέες θέσεις εργασίας».

«Η συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια», διακήρυξε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο σε πλήθος αισιόδοξες εξαγγελίες και προβλέψεις για τα πάντα.

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η συμφωνία «προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος». Επεσήμανε ωστόσο πως «το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα που βλέπουμε την έξοδο», ενώ διεμήνυσε στους υπουργούς του ότι δεν υπάρχει χρόνος για καλοκαιρινές διακοπές. Επανέλαβε δε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Σημεία από την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό

– Η συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγες μέρες πριν από το Eurogroup.

– Η συμφωνία στο Eurogroup προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.

– Πολύ σημαντική απόφαση η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.

Η έξοδος στις αγορές

– Το σημαντικότερο σημείο είναι το τέταρτο, που έχει να κάνει με τη δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές. Είναι μια έμπρακτη στήριξη που θα πάρει τη μορφή αποθεματικού για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμη κι αν τα ελληνικά ομόλογα υποστούν πιέσεις. Αίρει κάθε αβεβαιότητα και καθιστά ασφαλή και εφικτή την έξοδο από το πρόγραμμα.

– Ορθώς δηλώσαμε -χωρίς υπερβολές και πανηγυρισμούς- ότι αισθανόμαστε δικαιωμένοι για πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του 2015. Πολύ περισσότερο όταν, τρεις εβδομάδες νωρίτερα, είχαμε απορρίψει μια πρόταση που δεν ανταποκρινόταν στη συγκυρία και στις ανάγκες.

Τα ελληνικά ομόλογα

– Ό,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται, πέραν ημών, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Από αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα.

– Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης, με επιτόκιο γύρω στο 5,5%. Αυτό αποτελεί κριτήριο, είναι ένας ποσοτικοποιημένος δείκτης για να δει κανείς αν ισχύουν όσα λένε στην ΕΕ ή όσα λένε εδώ στρατευμένα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση, που μιλούν για αποτυχία στο Eurogroup.

– Τρεις εβδομάδες πριν, πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυάτο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου στις αγορές με ασφάλεια.

«Ζεστό χρήμα» και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

– Με την άρση της αβεβαιότητας θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στην αγορά και στην οικονομία το επόμενο διάστημα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

– Ερχεται κύμα επενδύσεων

– Το επόμενο διάστημα θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης ίσως και πιο ψηλά από όσο είχαμε προβλέψει.

– Θα ξεχάσουμε τις εφιαλτικές αναφορές σε «κόφτες» και νέα μέτρα, αφού η ανάπτυξη θα εγγυάται την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

– Δεν αρκεί να διαχειριστούμε το μομέντουμ, αλλά πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε το κοινωνικό μοντέλο και να κάνουμε παρεμβάσεις σε κοινωνικές δυνάμεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τις οποίες θέλουμε να εκπροσωπούμε.

«Οχι» στην άναρχη ανάπτυξη

– Δεν θα επιτρέψουμε την άναρχη ανάπτυξη που δεν θα δημιουργεί για τους πολλούς.

– Η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη δεν θα είναι μια ανάπτυξη για τους λίγους, δεν θα είναι δείκτες και νούμερα χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία, αλλά τα οφέλη της θα τα καρπωθούν οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν διακοπές για εμάς

– Για εμάς δεν υπάρχει διάστημα καλοκαιρινών διακοπών. Η Βουλή θα κλείσει για λίγες ημέρες, αλλά θα πρέπει να περάσουμε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

– Το ν/σ για την Παιδεία: Δεν θέλουμε ένα σχολείο-προθάλαμο φροντιστηρίων.

– Το ν/σ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Υγεία. Είναι η μεγαλύτερη τομή μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ.

Πρέπει να βρεθεί λύση για τους συμβασιούχους

– Άμεσα, με τη συνεργασία και των αρμόδιων υπουργείων, πρέπει να βρεθεί και η βέλτιστη λύση στο μεγάλο θέμα των συμβασιούχων του ελληνικού Δημοσίου.

– Ένα θέμα, που δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών μας, πολλά χρόνια πριν, και πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη συνθήκη ομηρίας για χιλιάδες εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες

– Η ανάκτηση της εργασίας, η δημιουργία σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας αποτελεί την κύρια και απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.

Για υποθέσεις με οσμή σκανδάλου

– Δίνουμε έμφαση στη διαφθορά και στην ανάδειξη σημαντικών ευθυνών του πολιτικού προσωπικού της προηγούμενης περιόδου.

– Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που διερευνώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς

– Εχουμε δεσμευθεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε, να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα

– Είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens που ακόμα ταλανίζει την πολιτική ζωή, είτε για άλλες υποθέσεις πιο πρόσφατες, όπως η υπόθεση Novartis, τα εξοπλιστικά, η υπόθεση του πρώην υπουργού κ. Παπαντωνίου είτε για το μεγάλο σκάνδαλο του “Ερρίκος Ντυνάν”, που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος.

– Είτε, όμως, αν πρόκειται -και ακόμα περισσότερο εγώ θα έλεγα- για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν όλους εμβρόντητους, όπως η άθλια αυτή υπόθεση του NOOR1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης.

– Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της δυνατοτήτων και της δικαιοκρατίας θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε η ελληνική δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις και ο ελληνικός λαός να μάθει αλλά και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».

Εκλογές τέλος τετραετίας

– Από σήμερα θεωρώ ότι εκκινεί για τη χώρα μία νέα περίοδος, αλλά και για τη σημερινή κυβέρνηση, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση μία νέα περίοδος.

– Με έναν ορίζοντα δύο ετών διακυβέρνησης με την παρούσα εντολή και άλλων τεσσάρων με τη εντολή που θα διεκδικήσουμε στο τέλος της θητείας μας από τον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα μας με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων

Αγνοήστε το αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον

– Δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση και αδράνεια. Πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό και νομοθετικό μας έργο. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες.

– Δουλεύουμε απέναντι σε ένα αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Αλλά αυτό το είχαμε και πριν και ο ελληνικός λαός μάς τίμησε με την εμπιστοσύνη του δύο και τρεις φορές.

– Σας ζητώ να αγνοήσετε αυτό το επικοινωνιακό περιβάλλον και να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Θα κριθούμε από το έργο μας και όχι από τα λόγια.